img-20220527-wa0022.jpg


La 26a edició de les Jornades d'Actualització en Psicogeriatria, organitzades per l'Hospital Sagrat Cor, la qual es va celebrar el 27 de maig a l'Hospital Sant Rafael de Barcelona i, també, en format streaming, va congregar més de 200 assistents.
 

img-20220527-wa0010.jpg

La presentació de les jornades va anar a càrrec de la superiora de l'Hospital Sagrat Cor, Sor Isabel Blázquez; del director mèdic de l'Hospital Sagrat Cor, el doctor Carles Franquelo, i del subdirector mèdic de l'Hospital Sagrat Cor i promotor d'aquest esdeveniment, el doctor Manel Sánchez.

 
A continuació va tenir lloc la conferència inaugural, de la mà del professor German E. Berrios, catedràtic emèrit d'Epistemologia Psiquiàtrica de la Universitat de Cambridge, qui va aprofundir en un aspecte conceptual de la psicopatologia geriàtrica: el fenomen de la fabulació. Es tracta d'un símptoma que es dona amb bastanta freqüència entre les persones amb demència per alcoholisme i que es caracteritza per una reconstrucció falsa d'una història pròpia. Segons el professor Berrios, l'afirmació que la fabulació és un trastorn de la funció narrativa és una hipòtesi que espera -segons va indicar- que porti a la investigació en aquest àmbit.
 

dr.-jorge-lzaro.jpg

dra.-patricia-gracia-garca.jpg

Les Jornades es van dividir en dues taules rodones. La primera, amb el títol de 'Relevancia de los síntomas psiquiátricos en las demencias', va estar moderada pel doctor Manel Sánchez. En aquesta taula va intervenir el doctor Manuel Martín, director mèdic de la Clínica Padre Menni de Pamplona i Vicepresident de la Societat Espanyola de Psiquiatria, qui va parlar de la síndrome psicòtica de les demències. També, la doctora Patricia Gracia, psiquiatra de l'Hospital Universitario Miguel Servet de Saragossa, que es va referir a la complexa interrelació entre la depressió i la demència, i el doctor Jorge Lázaro, psiquiatra de l'Hospital Universitari de Gran Canaria Dr. Negrín, qui va fer una actualització del tractament dels símptomes psicològics i conductuals de la demència.

 

dr.-javier-olivera_copy1.jpg

La segona taula, que portava per títol 'Avances en diagnóstico, tratamiento y asistencia en Psicogeriatría' i va estar moderada pel doctor Javier Olivera, de l'Hospital Universitario San Jorge d'Osca, es va iniciar amb una ponència del doctor Jordi Serra-Mestres, psiquiatra de Cardinal Clinic de Windsor (Regne Unit), qui es va connectar on-line per parlar sobre encefalitis NMDAr en la persona gran.

 

dr.-javier-olazarn_copy1.jpg

A continuació, el doctor Javier Olazarán, del Servei de Neurologia de l'HGU Gregorio Marañón i de la Unitat de Trastorns de la Memòria d'HM Hospitales de Madrid, va centrar la seva ponència en els nous tractaments de la malaltia d'Alzheimer mitjançant la plasmafèresi i l'intercanvi d'albúmina. Finalment, el doctor César Rodríguez, consultor en psiquiatria geriàtrica del Programa nacional escocès per a les demències (jubilat), va abordar la integració multidisciplinària en els serveis d'atenció a les demències.

 
Al finalitzar ambdues taules rodones es va donar pas al debat, que va ser "molt participatiu, tant pel que fa a la gent que hi havia a la sala com aquelles persones connectades en streaming", segons el doctor Manel Sánchez. "Ha estat una edició molt exitosa, amb ponents d'alt nivell i continguts de la màxima qualitat, i amb un fort pes internacional pel que fa al públic que ha seguit les jornades, sobretot, de professionals d'Amèrica Llatina", explica.