img-20210719-wa0006.jpg

El doctor Manel Sánchez Pérez, subdirector mèdic i coordinador de l'Àrea d'Hospitalització en Salut Mental de l'Hospital Sagrat Cor, va dur a terme, el passat 2 de juliol, la defensa de la seva tesi doctoral, amb el títol "Estimulació multisensorial en pacients amb demència institucionalitzats: valoració de l'efecte sobre els trastorns de la conducta". Aquest treball avala l'efectivitat de l'estimulació multisensorial com a tècnica reductora dels trastorns de conducta en pacients institucionalitzats amb demència avançada.

captura-de-pantalla-2021-07-22-a-las-13.13.36_copy1.jpg

Així, a banda d'una revisió exhaustiva de la literatura, la tesi presenta els resultats d'un estudi pilot amb deu pacients afectes de demència, en una fase avançada, institucionalitzats a la Unitat de Mitjana Estada Psicogeriàtrica de l'Hospital Sagrat Cor. Tots ells presentaven trastorns de conducta en forma d'agitació, agressivitat o conducta motora sense finalitat. A aquests pacients se'ls van aplicar dues sessions d'estimulació multisensorial de 40 minuts setmanalment durant vuit setmanes. Es va continuar l'avaluació durant 8 setmanes més, on no va haver-hi intervenció terapèutica, per comprovar si el possible efecte terapèutic s'estenia més enllà del temps efectiu de teràpia multisensorial.


Prèviament, donada l'absència d'instruments adequats per objectivar les respostes dels pacients als estímuls de la sala (visuals, auditius, tàctils i olfactius), professionals de la Unitat de Psicogeriatria de l'Hospital Sagrat Cor, entre els quals es trobava el Dr. Sánchez, van desenvolupar, validar i publicar l'escala COMMUNI-CARE, que actualment ja s'utilitza a altres entorns clínics nacionals i internacionals. Aquesta escala (COMMUNI-CARE) era passada pel terapeuta a l'inici, a la meitat i a la finalització de cada sessió de teràpia amb cada pacient. 

elementos-de-la-sala-de-estimulacin-multisensorial-del-hospital-sagrat-cor.jpg

La intervenció amb la teràpia d'estimulació multisensorial sembla demostrar efectivitat per a les conductes d'agitació mesurades amb l'escala Cohen-Mansfield d'agitació en pacients amb demència. L'efectivitat es va mantenir una mitjana de 4-6 setmanes després de la finalització de la teràpia, amb una tendència a tornar als valors inicials cap a les setmanes 7 i 8. L'aplicació de l'Snoezelen en països centreeuropeus i nòrdics, on està normalitzada, demostra menor utilització de psicofàrmacs en aquests pacients, especialment sensibles als efectes indesitjables dels antipsicòtics i, també, majors nivells de benestar en els cuidadors professionals en institucions. 

img-20210716-wa0058.jpg

La tesi del Dr. Sánchez va estar dirigida per la doctora Edith Pomarol-Clotet, directora de FIDMAG Germanes Hospitalàries Research Foundation, i el doctor Adolf Tobeña Pallarés, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Com a tribunal de defensa de la seva tesi doctoral, el Dr. Sánchez va comptar amb la presència del doctor Javier Olivera, professor de la Universitat de Saragossa; la doctora Lydia Giménez, catedràtica de Psiquiatria de la UAB, i el doctor Manuel Martín-Carrasco, vicepresident de la Societat Espanyola de Psiquiatria, en qualitat de president del tribunal, qui li va atorgar la qualificació d'Excel·lent Cum Laude.