- L’Hospital Sagrat Cor lidera una de les cinc experiències pilot de reconversió de salut mental a Catalunya
- El PSI+ consisteix en dur a terme un tractament assertiu comunitari, centrat en les necessitats del pacient i ajustat en intensitat de forma personalitzada
- L’Espai Àgora és un espai flexible per crear i fomentar els vincles amb els Serveis de Rehabilitació Comunitària
- El Programa de recuperació funcional d’alta intensitat ofereix una atenció individualitzada i un baix nivell d’exigència de les activitats, adaptades temporalment i en intensitat a les capacitats de les persones participants
En el marc del procés de reconversió de les unitats de llarga estada de salut mental impulsat pel Departament de Salut, l’Hospital Sagrat Cor va posar en marxa, el mes de juny, la unitat funcional de recuperació i projecte de vida, que forma part d’una de les cinc experiències pilot que s’estan desenvolupant a Catalunya.
Aquest procés implica un canvi de model basat en la potenciació dels serveis comunitaris per tal d’evitar els ingressos de llarga durada en cinc territoris pilots -un d’ells l’àrea d’influència del CSMA de Martorell- on les persones afectades per un trastorn mental amb condició de complexitat rebin els suports necessaris per poder viure a la comunitat sense necessitat d’ingressar en la llarga estada hospitalària.
Així, l’objectiu d’aquestes unitats funcionals de recuperació i projecte de vida és garantir l’autonomia i el projecte de vida independent a la comunitat d’aquest col·lectiu de pacients.
Abordatge integral a través de programes transversals i sempre respectant la voluntat del pacient
Tota persona atesa a una unitat funcional comptarà un seguit d’intervencions simultànies en els diferents programes que configuren la unitat funcional i que es basen en un reforç del Pla de Serveis Individualitzats (PSI+), la creació de l’Espai Àgora i un programa específic de recuperació funcional d’alta intensitat dels Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC).
El PSI+ consisteix en dur a terme un tractament assertiu comunitari, és a dir, un acompanyament intensiu del pacient des de la comunitat, avaluant les seves necessitats, realitzant un pla de recuperació individualitat, i proporcionant un tractament integral de salut mental en l’entorn social i natural de les persones, centrat en les seves necessitats i ajustat en la intensitat de forma personalitzada. Aquest programa el duen a terme tres professionals de l’Hospital Sagrat Cor -un educador social, una treballadora social i un infermer- els quals es reuneixen dues vegades per setmana per compartir casos. Així mateix, la unitat funcional de recuperació i projecte de vida té com a consultor un psiquiatre que estarà dedicat, especialment, al PSI+.
“Espai Àgora” s’entén com un espai obert de baixa exigència, adreçat a persones usuàries sense vinculació amb els serveis comunitaris i d’utilització flexible, el qual ha de permetre i garantir la possibilitat de treballar les activitats de la vida diària bàsiques (higiene, vestir i alimentació) i instrumentals. L’objectiu final d’aquest espai és possibilitar una adherència i vinculació progressiva de la persona usuària als serveis de salut mental, als d’atenció primària i a aquells recursos socials que siguin necessaris per facilitar la seva integració a la comunitat.
La previsió és que l’Espai Àgora de la Unitat funcional liderada per l’Hospital Sagrat Cor s’ubiqui a l’SRC de Martorell i que compti amb els elements necessaris perquè les persones usuàries puguin des de prendre un cafè, fer algun àpat calent, fins a realitzar la seva higiene personal. A l’espai hi treballaran quatre integradores socials (dues en torn de matí i dues de tarda).
El tercer element d’aquestes unitats funcionals és el Programa de recuperació funcional d’alta intensitat, on s’ofereix una atenció individualitzada i un baix nivell d’exigència de les activitats, adaptades a nivell temporal i d’intensitat a les capacitats de les persones participants, tenint en compte les dificultats que presenten a l’hora de seguir els programes i activitats de l’SRC.
“És essencial que tinguem en compte que ens hem d’ajustar de manera flexible a les intervencions assistencials que requereix la persona en cada moment, des d’una perspectiva multidisciplinària i respectant sempre la seva voluntat, a fi de fomentar el seu procés de recuperació, la reinserció social i la millora de la qualitat de vida”, afirma Carlos Márquez, referent responsable de la nova unitat funcional de recuperació i projecte de vida.
Qualsevol dispositiu territorial, previ acord amb els referents del CSMA de la persona usuària, podrà demanar la inclusió de la persona afectada a la unitat funcional. La previsió inicial és que la unitat funcional atengui entre 10 i 15 pacients simultàniament i que el període d’intervenció tingui una temporalitat no superior a 2 anys.
Els professionals de l’Hospital Sagrat Cor que participen avui dia en aquest espai multidisciplinari que constitueix la unitat funcional de recuperació i projecte de vida són el coordinador de la unitat, Carlos Márquez (infermeria), Ismael García (educació social), Marta Escorigüela (treball social) i Estefania Cortés (integració social).