El 3 de novembre es va donar continuïtat a la Jornada de residents de salut mental organitzada conjuntament per l’Hospital Sagrat Cor i per Benito Menni CASM amb una segona edició, aquesta vegada celebrada al nostre Centre.
El doctor Fernando Boatas, cap d’estudis i coordinador d’Atenció Comunitària en Salut Mental de l’Hospital Sagrat Cor, va ser un dels encarregats de donar la benvinguda a l’acte, juntament amb la doctora Núria Jaurrieta, psicòloga adjunta de la Unitat d’Aguts del Centre. “Aquesta jornada està concebuda per donar a conèixer l’activitat dels residents de Psicologia Clínica, Infermeria de Salut Mental i Psiquiatria d’ambdues entitats, tant en l’àmbit assistencial com en les investigacions que duen a terme als seus centres o sota el paraigua de la FIDMAG”, explica el Dr. Boatas.
En el marc de l’acte, que va congregar més d’una seixantena d’assistents, residents d’ambdues entitats van compartir presentacions d’alt nivell clínic i docent. Per part de l’Hospital Sagrat Cor, Clara Mostalac (MIR) i Celia Llorens (PIR) van presentar un estudi sobre el funcionament del Programa TLP Model Martorell, en què totes dues han participat, amb excel·lents resultats. Novament, Clara Mostalac (MIR), aquesta vegada juntament amb Jaume Clemente (MIR), van exposar un interessant estudi sobre l’impacte en temps d’hospitalització i costos de l’ús d’una doble pauta d’Aripiprazol I.M. Jaume Clemente (MIR) també va aportar les dades d’una engrescadora investigació en què participa sobre l’activitat cerebral en primers episodis psicòtics i que desenvolupa a FIDMAG.
Així mateix, a la jornada també hi van tenir cabuda ponències per part d’adjunts i tutors de l’Hospital Sagrat Cor. Per exemple, Juan Carlos Cejudo, coordinador de la Unitat de Deteriorament Cognitiu i Demències, es va referir al procés diagnòstic de les demències amb biomarcadors. Per la seva banda, Josep Tristany, coordinador de l’Àrea de Rehabilitació en salut mental, i Carlos Márquez, coordinador d’infermeria i referent responsable de la nova Unitat funcional de recuperació i projecte de vida, van presentar aquesta moderna unitat funcional posada en marxa el passat mes de juny.
A continuació, la doctora Claudia Avella, psiquiatra del CSMIJ de Martorell, va realitzar una original presentació que va permetre al públic assistent conèixer de primera mà algunes inquietuds i desitjos dels nostres residents.
El doctor Manel Sánchez, subdirector mèdic de l’Hospital Sagrat Cor i coordinador de l’Àrea d’Hospitalizació en Salut Mental, va ser un dels encarregats de realitzar la cloenda de l’acte i es va mostrar gratament sorprès per l’altíssim nivell de les presentacions.
“Aquestes jornades ofereixen un espai de creixement als nostres residents, així com una oportunitat d’ampliar les seves perspectives i de fer networking amb professionals d’altres institucions”, afirma la Dra. Avella. “En aquestes jornades potenciem la qualitat de la nostra docència, donant-los la paraula de manera doble. En primer lloc, perquè adquireixin confiança i experiència en la presentació i defensa de treballs científics; i en segon lloc, demanant la seva retroalimentació per enfortir els processos docents a les nostres institucions”, afegeix.
“La II Jornada de residents de salut mental Hospital Sagrat Cor-Benito Menni va ser d’una gran qualitat tècnica i va despertar l’interès dels assistents, un fet que es va fer palès en el torn de preguntes, on bona part de les persones que hi van intervenir van manifestar la intenció d’engegar experiències similars a les presentades”, assenyala la doctora Núria Jaurrieta.
Segons el Dr. Boatas va esdevenir un acte que va complir sobradament les seves expectatives. “Només ens queda esperar que el Comitè Organitzador, amb la presència dels nostres professionals Nuria Jaurrieta, Claudia Avella i Manel Sánchez, no només mantingui el nivell a les futures III Jornades sinó que, probablement, el superi”, destaca.
Els vertaders protagonistes de les jornades, els nostres residents, posen en relleu l’oportunitat de reunir-se amb residents d’altres centres de Germanes Hospitalàries, veure com treballen i compartir experiències, així com aprendre com integrar els models que els resultin de major interès. “Esperem que siguin unes jornades que es mantinguin al llarg del temps i que puguin anar creixent perquè els nous residents puguin compartir les seves experiències i generar una sensació de família”, afirmen.