La Cursa i Marxa Solidàries de Martorell és una iniciativa de l’Hospital Sagrat Cor, impulsada pels mateixos professionals de l’entitat, que va néixer el 2012. Des de llavors, el primer diumenge de juny de cada any, s’organitza aquest esdeveniment esportiu i, sobretot, solidari, amb el qual es pretén lluitar contra l’estigma en salut mental. A causa de la pandèmia de Covid-19 es va deixar de celebrar aquesta activitat tan arrelada a la ciutat pero, pròximament, es reprendrà, amb algun canvi en el format.

Es tracta d’un dia festiu, en què s’obre l’Hospital a la comunitat, amb la voluntat de compartir amb la ciutadania, i especialment amb els pacients i les seves famílies, la realitat de la malaltia mental i la tasca que, entre tots, estem fent per ajudar la gent que la pateix.

L’esdeveniment se centra en diferents proves: una cursa de 10 km, dues marxes ­–una d’elles per als pacients ingressats i les persones amb discapacitat intel·lectual–, i una cursa infantil. Però, per damunt de tot, la Cursa i Marxa Solidàries és una festa per gaudir amb companys i companyes, familiars i amics i amigues.

Proves

La celebració gira entorn de les següents proves esportives:

Cursa Solidària
Cursa de 10 km de distància, amb un recorregut mixt, amb trams d’asfalt i trams de muntanya. Surt de l’Hospital Sagrat Cor i es dirigeix al Parc Forestal de Can Cases (Martorell), fins arribar a Sant Esteve de Sesrovires. Després torna en baixada, per Can Amat (Sector SEAT). S’hi poden inscriure un màxim de 800 participants.

Marxa Solidària
Marxa de 7,6 km de distància, que aprofita el recorregut mixt de la cursa, però que el retalla abans d’arribar a Sant Esteve de Sesrovires. S’hi poden inscriure un màxim de 200 participants.

Marxa solidària per a pacients ingressats i persones amb discapacitat intel·lectual
Marxa de distància curta (1 km) per dins del recinte hospitalari, dirigida als pacients ingressats a l’Hospital Sagrat Cor o a altres centres, així com a totes aquelles persones amb discapacitat intel·lectual, tutelades i les limitacions físiques de les quals els impedeixin la participació a la marxa de 7,6 km. S’hi poden inscriure un màxim de 200 participants.

Cursa infantil
Consta d’una cursa d´uns 100 metres per a nens i nenes de fins a 2 anys i una altra, de 500 metres, per a nens i nenes de 3 a 10 anys. S’hi poden inscriure un màxim de 100 participants entre les dues proves.

Aportació solidària

Tots els beneficis de les inscripcions a la Cursa i Marxa Solidàries de Martorell són destinats, íntegrament, a la Fundació Benito Menni de Germanes Hospitalàries, que treballa en l’àmbit de la cooperació i el desenvolupament per garantir el dret a la salut mental en països desafavorits.  

Ademés de l’aportació econòmica que es realitza amb la inscripció, es demana que tots els participants aportin, el dia de la Cursa, 1 kg d’aliment sòlid, el qual serà recollit per la Creu Roja del Baix Llobregat. Posteriorment, aquesta entitat distribueix la quantitat d’aliments recaptada entre les persones més necessitades de la comarca.

Horaris

Dissabte
10.00 – 13.30 h i 15.00 a 18.00: Recollida de dorsals i lliurament del kg d´aliment

Diumenge
07.15 h: Inici de recollida de dorsals
08.30 h: Sortida de la cursa
08.35 h: Sortida de la marxa
10.30 -10.45 h: Sortida de la marxa per a pacients ingressats i persones amb discapacitat intel·lectual
11.00 h. Cursa infantil de 500 metres
11.30-11.45 h. Lliurament de trofeus
12.00-12.15 h. Sorteig especial i cloenda

*Aquests horaris són orientatius i poden variar segons l’edició.

Com arribar-hi

L’esdeveniment esportiu i solidari té lloc al recinte hospitalari de l’Hospital Sagrat Cor.

En transport públic:

  • Renfe té parada a Martorell en les línies C4 (Manresa – Sant Vicenç de Calders) i C7 (Hospitalet de Llobregat – Martorell).
  • Els Ferrocarrils de la Generalitat porten a Martorell a través de les línies S8 (Barcelona – Martorell), R6 (Barcelona – Igualada), R5 (Barcelona – Manresa) i S4 (Barcelona – Olesa de Montserrat).
  • També es pot arribar a la ciutat mitjançant les companyies d’autocars Hispano Igualadina (a través de la línia Barcelona-Igualada, ja sigui per Capellades o pel Bruc) i Alsina Graells (a través de la línia Barcelona-Lleida).
  • Martorell disposa d’un bus urbà que connecta els diversos punts de la ciutat, a través de les línies L1, L2, L3 i L4.

En transport privat:

  • Des de Barcelona, la carretera B-23 enllaça amb l’autopista A-2 en direcció a Lleida, per arribar a la carretera N-II fins a Martorell.
  • Tots els participants a la Cursa i acompanyants podran estacionar el cotxe o moto dins el recinte de l’Hospital Sagrat Cor. Els assistents tenen a la seva disposició una explanada, situada a peu de l’arc de sortida/arribada.
  • El pàrquing estarà vigilat pel personal de seguretat de l’Hospital i serà gratuït.

Inscripcions

La Cursa i Marxa Solidàries de Martorell és un esdeveniment obert, de manera que hi estan convidades a participar tant persones de dins com de fora l’Hospital Sagrat Cor. Cal tenir en compte, però, que el nombre de participants per a cada prova, per qüestions de seguretat, és limitat, de manera que només s’acceptaran inscripcions fins que les places quedin exhaurides.