- El Document de Voluntats Anticipades és una eina que permet respectar la voluntat del pacient quan ja no pot prendre decisions
- En el nostre context encara és una pràctica molt poc estesa, a diferència del que passa a altres països com els Estats Units o Austràlia
Santander va acollir els dies 26 i 27 d’octubre el III Congrés de Bioètica de Germanes Hospitalàries, una trobada que, sota el títol ‘Cuidando COM Pasión’, va acollir més de 200 professionals i en la qual es va voler posar l’èmfasi en tres conceptes de l’assistència als nostres centres: la cura, la passió i la compassió. En el marc d´aquest congrés, el doctor Santi Bernades, responsable de l´Àrea Sociosanitària de l´Hospital Sagrat Cor, va participar en una taula rodona parlant de les voluntats anticipades al final de la vida.
Durant la seva intervenció, el Dr. Bernades va explicar com la trajectòria al final de la vida de les persones varia segons la seva malaltia; no és igual quan hi ha una malaltia orgànica que quan es tracta d’un trastorn mental o de la fragilitat associada a l’envelliment. “És important conèixer això per fer el pronòstic i per saber com avançarà la malaltia, de manera que puguem ajudar millor tant la persona malalta com la seva família”.
A la xerrada també va exposar alguns indicadors de qualitat al final de vida com són el control de símptomes, evitar la prolongació inadequada de la vida o donar al pacient el control de la situació. “Hem de millorar la sobrecàrrega dels cuidadors i facilitar les relacions amb els éssers estimats, de manera que puguem assegurar la continuïtat en l’atenció”, afegeix l’expert.
Per tot això, les voluntats anticipades tenen un paper molt important. Aquest és un procés en el qual una persona, d’acord amb els seus valors, planifica l’atenció mèdica que voldria rebre o rebutjar al final de la vida en cas que es trobés en una situació d’incapacitat per prendre decisions. “És un document escrit per una persona amb plena capacitat que, lliurement i d’acord amb uns requisits legals, expressa unes instruccions que cal seguir quan estigui en circumstàncies que no li permetin expressar la seva voluntat”, explica el Dr. Bernades.
Tanmateix, al nostre país els documents d’aquest tipus encara estan molt poc estesos, amb xifres que amb prou feines arriben als 8 documents per cada 1.000 persones, molt per sota d’altres països com els Estats Units o Austràlia. “És important destacar que aquests documents no són complicats i n’hauríem de promoure la redacció, ja que és la manera de respectar la voluntat del pacient quan ja no pugui prendre decisions”, continua el geriatra, que incideix que gràcies al document de voluntades anticipades, també es disminueix el risc de decisions errònies i millora la relació clínica, reforçant la bona pràctica mèdica.
El doctor Santi Bernades també va insistir en la importància de la comunicació no verbal per escoltar de manera activa, afavorint el contacte visual combinat amb altres missatges no verbals que animin l’orador. “D’aquesta manera afavorirem la comprensió i podrem donar una resposta millor”. També va assenyalar la necessitat d’un canvi de paradigma cap a un model centrat en el pacient, entenent que no hi ha malalts sinó PERSONES malaltes. “És fonamental que puguem oferir una atenció integral que posi la persona al centre de tota actuació”, finalitza l’expert.