xvi-monografico-salud-mental.jpg

L'Hospital Sagrat Cor de Martorell va celebrar, el 27 de novembre al Centre Cultural de Martorell, el XVI Monogràfic teoricopràctic en Salut Mental amb el títol de ‘La complexitat del dolor crònic: la dimensió humana del dolor'.

El dolor crònic es defineix com aquell que s'estén més de 3 mesos des de la seva aparició o que dura més enllà del període de curació d'una lesió dels teixits. També es refereix a aquell que està associat a una condició mèdica crònica. Actualment és la causa més important de baixa laboral a llarg termini a Espanya i estudis recents mostren que una de cada cinc persones pateix dolor crònic de moderat a greu i que una de cada tres no pot mantenir una bona qualitat de vida a causa de les dolències.

Tres de cada deu persones que sofreixen dolor crònic pateix depressió. Per això, és molt important oferir un tractament que tingui en compte les alteracions psicològiques i emocionals que sofreixen bona part d'aquests de pacients, segons els experts. En aquest sentit, Patricia Cano, psicòloga clínica de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, assenyala que cal considerar el dolor com una experiència global, multidimensional, a l'hora d'avaluar-lo i buscar estratègies d'intervenció.

Segons l'especialista, els fenòmens psicopatològics que deriven habitualment del dolor crònic, tals com a símptomes depressius i ansietat, tenen un efecte perjudicial pel fet d'afavorir una reducció de la tolerància i un increment del mateix, i situen la persona en un cercle viciós del qual és molt difícil sortir.

El Centre de Salut Mental d'Adults de Martorell compta amb una àmplia experiència en la gestió de grups psicoterapèutics de persones amb dolor crònic, conduïts per Patricia Cano, on es tracten, sobretot, persones amb fibromiàlgia i fatiga crònica, encara que també amb altres dolències, com lumbàlgies greus o artritis reumatoides.

Els grups estan formats per entre 10 i 12 persones, que es reuneixen amb una freqüència quinzenal, i que reben diferents tractaments de psicoteràpia, amb la finalitat d'aprendre a controlar el dolor i millorar el seu benestar. “En la intervenció psicològica és fonamental el procés de validació i expressió de sentiments, creences i emocions, ja que permet començar a introduir la possibilitat d'un canvi”, assenyala Cano.

Així mateix, la psicòloga explica que el dolor crònic comporta un duel, és a dir la pèrdua de capacitats tant a nivell personal (habilitats físiques, etc.), com a familiar (canvi de rols) i social i laboral (pèrdua de treball, aïllament). “La nostra missió és ajudar la persona perquè superi el duel que li ha suposat aquesta pèrdua d'identitat i aprengui a acceptar la nova situació i a redefinir-se a si mateixa”, afirma.

L'atenció psicològica al dolor crònic ha d'anar de la mà d'un tractament a nivell biològic i social. Així, els experts reunits en la jornada han reclamat la necessitat d'una atenció integral i multidisciplinària als pacients amb aquest tipus de dolor.

“El dolor crònic és un problema de salut subestimat que no compta amb recursos suficients, malgrat les conseqüències que té en la qualitat de vida dels qui el pateixen i malgrat que suposa una càrrega important en els sistemes de salut", explica el doctor Fernando Boatas, coordinador del CSMA de Martorell de l'Hospital Sagrat Cor. “Cal tenir en compte que el dolor crònic està present en més del 50% de les consultes d'atenció primària i que els pacients poden deambular durant anys pel sistema sanitari sense rebre el tractament adequat que precisen”, assegura.
 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos requeridos están marcados *

Publicar comentario