xix-jornadas-actualizacion-psicogeriatria-dins.jpg

Les XIX Jornades d'Actualització en Psicogeriatria, organitzades per l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, van reunir els passats 23 i 24 de maig a l'Hospital Sant Rafael de Barcelona a més de 150 professionals d'àmbit nacional i internacional.
 

Un dels temes que es va abordar va ser l'anosognòsia en la malaltia d'Alzheimer. Aquest trastorn es defineix per una falta de consciència de la malaltia i dels seus dèficits i té conseqüències negatives, tant a nivell individual com a social. En aquest sentit, la presència d'anosognòsia en les fases inicials de la malaltia pot implicar un retard en l'accés als serveis mèdics especialitzats a causa de la negació per part del pacient de l'existència de dificultats en la seva rutina diària. També pot comportar l'oposició del malalt a seguir el tractament farmacològic i no farmacològic, arribant a amagar la medicació i negant-se a assistir a les visites mèdiques, en alguns casos.

Així mateix, les persones amb Alzheimer i anosognòsia poden dur a terme conductes de risc per al propi pacient i per a tercers, com conduir o sortir a passejar lluny de les zones habituals, així com accions de compra-venda impulsives, entre unes altres. Les diferents repercussions d'aquest trastorn provoquen que els cuidadors hagin de dedicar més temps a la supervisió, control i assistència del malalt i que, sovint, hagin d'enfrontar-se a ell, per exemple, perquè es prengui la medicació. Aquesta situació comporta, a llarg termini, un increment dels costos emocionals, físics i econòmics dels cuidadors.

La detecció de la presència d'anosognòsia resulta essencial, a causa de l'impacte positiu que té la col·laboració i implicació del pacient en la malaltia, tant en el procés de diagnòstic com en el tractament. L'avaluació neuropsicològica de l'anosognòsia es pot realitzar valorant les discrepàncies entre l'estimació que fa el pacient del seu rendiment en una prova i el resultat real obtingut. D'igual manera, són rellevants les diferències entre la valoració del malalt de les tasques que duu a terme a casa i la del cuidador. En tots dos casos, a  major discrepància d'opinions entre pacient-cuidador, menor consciència del dèficit per part del pacient.

A més de l'anosognòsia en la malaltia d'Alzheimer, en les Jornades d'Actualització en Psicogeriatria es van tractar aspectes com la problemàtica de les demències quan afecten a persones joves o la complexitat del maneig d'antipsicòtics en pacients fràgils.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos requeridos están marcados *

Publicar comentario