Josep Tristany, cap de l’Àrea de Rehabilitació de l’Hospital Sagrat Cor, va explicar l’experiència del procés de reconversió de les unitats de llarga estada del Centre en el marc de la ‘Jornada sobre prevenció de la institucionalització i desinstitucionalització cap a l’autonomia personal’, que va tenir lloc el 30 de juny a la sala d’actes de la Pedrera. Organitzat pels Departaments de Salut i de Drets Socials, l’objectiu de l’acte, segons Tristany, era posar en valor la feina que s’està fent per avançar en l’atenció integrada social i sanitària. La inauguració va anar a càrrec dels consellers d’ambdós departaments, Manel Balcells i Carles Campuzano, respectivament.
El cap de l’Àrea de Rehabilitació de l’Hospital Sagrat Cor va recordar que, des dels inicis del segle XXI, sota la direcció del llavors director mèdic del Centre, el doctor José Antonio Larraz, es va iniciar una transformació de l’Àrea de Rehabilitació del Centre organitzant-la segons programes seqüencials, estructurals, d’alta especialització i que tenien molt en compte l’entorn comunitari i el contacte continuat que hi tenen les persones ateses.
El 2019, el Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, en aquell moment presidit pel doctor Joan Vegué, va dur a terme la realització d’un estudi sobre les característiques sociodemogràfiques, clíniques i de necessitats de la població que estava ingressada a les unitats de llarga estada de Catalunya, liderat per Josep Tristany. A partir dels resultats obtinguts, el Centre, amb el vist i plau de la gerència i la direcció mèdica actual, va iniciar un procés de desinstitucionalització de certs grups de persones usuàries, algunes de les quals portaven més de 30 anys ingressades. Per exemple, es va poder tancar el programa psicogeriàtric arran de la derivació de pacients de més de 65 anys amb grau 2 de dependència a residències de la tercera edat i a recursos sociosanitaris. Des d’aleshores, s’ha anat seguint el ritme de tancar un llit cada tres altes donades, fet que ha comportat una disminució, a dia d’avui, d’una quarantena de llits de llarga estada.