L'Hospital Sagrat Cor, de la mà de l'Ajuntament de Martorell i de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, va organitzar, el 3 de novembre, la jornada ‘Joves i Salut Mental. Què hi pot aportar la comunitat?', la qual va omplir l'Espai Jove Punt Nord del Centre Cultural de Martorell. L'acte va comptar amb la participació de dos professionals de l'Hospital Sagrat Cor: el doctor Carles Franquelo, director mèdic, i Roger Ballescà, psicòleg del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Martorell.
Durant la seva intervenció, el Dr. Franquelo va destacar la figura de l'Hospital Sagrat Cor com a referent de salut mental, tant d'adults com d'infantojuvenil del territori. A continuació, va fer referència a l'impacte de la pandèmia en les persones joves, amb efectes negatius com l'augment dels trastorns d'ansietat i depressió, dels trastorns de conducta alimentària o de situacions de risc suïcida. Tanmateix, va assenyalar que la pandèmia ha tingut, també, un efecte positiu, ja que ha suposat una millora de la resiliència i de la capacitat de fer front a situacions adverses.
Durant la seva exposició, amb el nom de “Què fem amb el malestar emocional? Qui, com i quan abordar-lo", Ballescà va explicar la diferència entre el malestar emocional, quelcom inherent a l'experiència de viure, i la malaltia o trastorn mental, el qual genera un malestar interferidor que va més enllà d'allò que podem esperar de la pròpia vida.
El psicòleg de l'Hospital Sagrat Cor també va assenyalar que bona part del malestar de les persones queda derivat als serveis sanitaris i als centres de salut mental, on també arriben demandes que no són pròpiament de trastorns mentals, però que cal acompanyar, contenir o resoldre de forma efectiva perquè no s'acabin convertint en trastorns. Per acabar, va oferir algunes orientacions de com realitzar aquest acompanyament des de la comunitat.