img-20221103-wa0051.jpg

L'Hospital Sagrat Cor, de la mà de l'Ajuntament de Martorell i de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, va organitzar, el 3 de novembre, la jornada ‘Joves i Salut Mental. Què hi pot aportar la comunitat?', la qual va omplir l'Espai Jove Punt Nord del Centre Cultural de Martorell. L'acte va comptar amb la participació de dos professionals de l'Hospital Sagrat Cor: el doctor Carles Franquelo, director mèdic, i Roger Ballescà, psicòleg del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Martorell.

 
 
La benvinguda i presentació de l'acte van anar a càrrec de Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell; Maite Deamo, presidenta de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, i Carles Franquelo.
 

img-20221103-wa0052.jpg

Durant la seva intervenció, el Dr. Franquelo va destacar la figura de l'Hospital Sagrat Cor com a referent de salut mental, tant d'adults com d'infantojuvenil del territori. A continuació, va fer referència a l'impacte de la pandèmia en les persones joves, amb efectes negatius com l'augment dels trastorns d'ansietat i depressió, dels trastorns de conducta alimentària o de situacions de risc suïcida. Tanmateix, va assenyalar que la pandèmia ha tingut, també, un efecte positiu, ja que ha suposat una millora de la resiliència i de la capacitat de fer front a situacions adverses. 

 
 
Finalment, va introduir la xerrada a càrrec de Roger Ballescà, psicòleg del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Martorell de l'Hospital Sagrat Cor, posant èmfasi en la necessitat de gestionar el malestar emocional dins de la comunitat, reservant els centres de salut mental a aquells casos més severs.  
 

img-20221103-wa0050.jpg

Durant la seva exposició, amb el nom de “Què fem amb el malestar emocional? Qui, com i quan abordar-lo", Ballescà va explicar la diferència entre el malestar emocional, quelcom inherent a l'experiència de viure, i la malaltia o trastorn mental, el qual genera un malestar interferidor que va més enllà d'allò que podem esperar de la pròpia vida. 

 
 
Així mateix, va indicar que durant la infància i adolescència els principals gestors o reguladors del malestar són la família i la comunitat, i també va fer menció al paper rellevant que té l'escola/institut. Ballescà va destacar que, en les darreres generacions, la família està tenint molta més dificultat per contenir i acompanyar els fills/es, sobre tot, per manca de temps i per diverses pressions socials. 
 
 
“Aquest context provoca que la gestió de bona part del malestar de la infància i adolescència es traslladi per ser gestionat a la comunitat, per exemple, a l'escola, a qui, cada vegada més, se li demana que assumeixi rols educatius, com l'educació emocional, el pes dels quals hauria de recaure, principalment, en les famílies”, va asseverar. 
 

img-20221103-wa0049.jpg

El psicòleg de l'Hospital Sagrat Cor també va assenyalar que bona part del malestar de les persones queda derivat als serveis sanitaris i als centres de salut mental, on també arriben demandes que no són pròpiament de trastorns mentals, però que cal acompanyar, contenir o resoldre de forma efectiva perquè no s'acabin convertint en trastorns. Per acabar, va oferir algunes orientacions de com realitzar aquest acompanyament des de la comunitat.

 
 
La jornada la va tancar el col·loqui 'Trenquem tabús, parlem de la salut mental amb joves', dinamitzat per Marta Escorigüela, coordinadora de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, i en el qual quatre persones joves van explicar, amb molta naturalitat, la seva problemàtica de salut mental.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment