20221007-114225.jpg

L'Hospital Sagrat Cor va reprendre, després de sis anys de la darrera reunió, una nova trobada d'EAIAs de tot Catalunya, a fi de debatre i consensuar actuacions adaptades a la nova realitat de cada moment per millorar la pràctica assistencial. Així, el 7 d'octubre la sala d'actes del Centre va congregar més de 80 professionals a una jornada que, per primera vegada, va comptar amb representants de l'administració pública, i que es va centrar en el diagnòstic precoç de la demència, el qual esdevé la màxima prioritat que ha centrar el nou model d'EAIA.

presentaci.jpg

La presentació va anar de la mà dels doctors Carles Franquelo i Santi Bernades, director mèdic i coordinador mèdic de l'Àrea Sociosanitària de l'Hospital Sagrat Cor, respectivament, i de Blanca Muntané, directora del sector sanitari del Baix Llobregat Nord i del sector sanitari de l'Alt Penedès-Garraf. En aquesta primera part de la sessió, es va fer referència a la reconversió de la llarga estada en salut mental en què ens trobem actualment i als orígens de l'atenció sociosanitària a Catalunya, amb el Programa Vida als Anys, el qual va suposar una transformació i reordenació dels serveis destinats a atendre els malalts crònics. Es va mencionar la creació dels hospitals de dia, així com de les UFISS, les quals van acabar donant lloc a les EAIA, dos recursos sociosanitaris dels quals el nostre Hospital va ser pioner en el seu desenvolupament.
 

Per la seva banda, Blanca Muntané va destacar la importància de la jornada com a punt de trobada dels equips de tot Catalunya, la qual ha de servir per generar projectes i donar una resposta integrada sanitària i social a una malaltia d'elevada prevalença. També va fer referència al treball en xarxa amb els equips comunitaris i a un abordatge a través de tots els determinants socials de la salut, en el marc del Pla de Salut 2021-2025.

diagnstic-prodrmic-de-la-malaltia-dalzheimer.jpg

A continuació, la doctora Carme Serrano, cap del Departament Mèdic de l'HSJD de Martorell, va introduir i moderar el primer bloc de la sessió, amb el nom de ‘Diagnòstic prodròmic de la malaltia d'Alzheimer com a nou repte'. Primer va intervenir el doctor Javier Olazarán, neuròleg de la Unitat de Trastorns de la Memòria d'HM Hospitales, qui va parlar d'un projecte a la Comunitat de Madrid consistent en la creació d'un protocol bàsic comú per a l'estudi del deteriorament cognitiu. A continuació, el doctor Juan Carlos Cejudo, neuropsicòleg de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, va explicar un estudi dut a terme al nostre Hospital i que sortirà publicat el mes de novembre a una revista científica, sobre el fet que la funció semàntica, junt amb la memòria episòdica, pot ser un bon marcador cognitiu per a la detecció de l'Alzheimer en les fases inicials de la malaltia. 

bernab-robles.jpg

Pel que fa al bloc sobre aspectes bioètics i pràctics del diagnòstic de la malaltia d'Alzheimer prodròmica, moderat pel doctor Domènec Gil, neuròleg de l'Hospital Sagrat Cor, el doctor Bernabé Robles, professor associat de Neurologia i Bioètica del Departament de Ciències Socials i Salut Comunitària de la UVic, va centrar la seva xerrada en els reptes ètics del diagnòstic prodròmic d'aquesta malaltia apuntant, entre altres qüestions, que aquest diagnòstic pot ser bo per a la societat però no per al/la pacient i la necessitat de canviar el nom de diagnòstic precoç per diagnòstic oportú, que és aquell al qual s'hauria d'aspirar.

diagnstic-de-la-malaltia-dalzheimer-prodrmica-i-la-implicaci-assistencial-a-les-unitats-de-demncia.jpg

Tot seguit es va celebrar una taula rodona sobre el diagnòstic de la malaltia d'Alzheimer prodròmica i la implicació assistencial a les unitats de demència, la qual va comptar amb la intervenció del doctor Joan Catena, geriatra de l'Hospital de Sant Andreu, qui va explicar el funcionament tradicional del diagnòstic de les demències, sense punció lumbar ni marcadors biològics. Per la seva banda, la doctora Teresa Osuna, neuròloga de la Fundació Salut Empordà, va fer referència a la incorporació del diagnòstic prodròmic de la malaltia d'Alzheimer a partir de la punció lumbar. Finalment, Núria Clos, de la Fundació Alzheimer Catalunya, va posar l'èmfasi en la part humana de l'atenció, la necessitat de suport a les famílies, d'oferir-los acompanyament en un moment tan difícil.
 

model-de-futur-datenci-a-les-demncies-a-catalunya.jpg

A continuació, la doctora Galdina Valls, cap operativa de l'atenció intermèdia de l'Àrea Assistencial del CatSalut, va desgranar el PLADEMCAT 2020-2024, on les EAIAs tindran un paper clau en el diagnòstic de la demència, i va demanar ajuda a tots els/les professionals assistents per tirar endavant aquest projecte.

 
La cloenda de la jornada va anar de la mà del doctor Jesús Ezquerra, director gerent de l'Hospital Sagrat Cor, i del doctor Ignasi Carrasco, director de l'Àrea Assistencial del CatSalut. Després d'agrair a totes les persones que van fer possible la jornada i a les persones assistents, el Dr. Ezquerra va explicar que l'Hospital Sagrat Cor és una institució que fa seixanta anys que, com a referent de la salut mental i l'atenció sociosanitària al Baix Llobregat Nord, ofereix serveis en aquests dos àmbits assistencials, i va recordar els inicis dels recursos sociosanitaris del Centre. També va refermar l'aposta actual de l'Hospital per l'atenció intermèdia, la qual ha de significar -segons va assenyalar- que l'atenció sociosanitària deixi de ser la ventafocs del nostre sistema de salut. Per la seva banda, el Dr. Carrasco va iniciar la seva exposició amb un agraïment a la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús per la seva contribució, durant tots aquests anys, al sistema de salut de Catalunya. Així mateix, va encoratjar els i les professionals a generar el canvi perquè aquest nou model es pugui desenvolupar. La superiora del Centre, Sor Isabel Blázquez, també va voler intervenir per destacar l'alt nivell de les ponències i va fer seva la frase de Sant Benito Menni "Ciencia y Caridad", la qual va adaptar als nous temps per "Ciencia y Calidad".
 
El Dr. Cejudo, que va ser l'encarregat de presentar les conclusions de la reunió d'EAIAs, va destacar la importància de jornades com aquesta les quals edevenen un punt de confluència de diversos actors, com l'Administració, professionals experts en demències… Finalment, es va obrir un torn de paraula, on es va posar de manifest l'interès que va suscitar la jornada, i es va emplaçar les persones assistents a una nova reunió de cara a l'any vinent.

cloenda.jpg

conclusions.jpg

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment