L'Hospital Sagrat Cor de Martorell va organitzar les XXI Jornades d'Actualització en Psicogeriatria, que van tenir lloc el 27 i el 28 de maig a l'Hospital Sant Rafael de Barcelona, i que van congregar més d'un centenar d'assistents.
La conferència inaugural de l'acte, centrada en el valor que pot aportar la gent gran a la societat, va anar a càrrec de Leopoldo Abadia, doctor Enginyer Industrial i ITP Harvard Business School.
En el marc de les Jornades es van tractar diferents temàtiques, com els dilemes relacionats amb les voluntats anticipades, l'ús d'antipsicòtics en ancians, el problema de les persones amb discapacitat intel·lectual que arriben a una edat avançada o els canvis en el funcionament psíquic dels pacients amb ictus.
Un altre dels temes abordats van ser els efectes neuropsicològics del consum moderat d'alcohol al llarg de la vida. En aquest sentit, la neuropsicòloga de la Unitat Polivalent Barcelona Nord de l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, Cèlia Mareca, va explicar que el consum moderat d'alcohol de manera continuada en el temps pot provocar deteriorament cognitiu, encara que moltes vegades no es diagnostica.
Es tracta d'un grup de població amb un funcionament aparentment normal però que presenta problemes cognitius relacionats amb haver estat més de 20 anys consumint alcohol amb moderació. “La no visualització de signes externs clars de pèrdua de les funcions cognitives i el fet de no tenir un patró d'alt risc provoquen que molts d'aquests casos no es diagnostiquin”, assenyala Cèlia Mareca.
D'altra banda, segons Mareca, “existeix gran heterogeneïtat de deteriorament possible a causa del consum d'alcohol, que pot anar des de dificultats lleus a una síndrome demencial, per la qual cosa la diagnosi és encara més complicada”. En qualsevol cas, els símptomes del deteriorament cognitiu que pateixen aquests pacients repercuteixen en gran mesura en el seu funcionament diari. “Presenten problemes tant a nivell de memòria com en la funció executiva, tals com la dificultat en la presa de decisions, la disminució de la capacitat organitzativa i de planificació, o la manca de control de la conducta”, indica la neuropsicòloga.
Els experts reunits a les XXI Jornades d'Actualització en Psicogeriatria van alertar que la invisibilitat i manca de consciència d'aquesta problemàtica provoca que aquest col·lectiu no sigui atès ni a la xarxa de toxicomanies ni als dispositius assistencials per a les persones amb deteriorament cognitiu. A més, encara que existeixen instruments d'exploració adequats per a la seva detecció, com l'avaluació cognitiva de Montreal (MoCA), el seu ús encara està poc estès en els equipaments assistencials.