El dispositiu comunitari que l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries té a Vilafranca del Penedès i sis entitats i institucions més, totes elles membres de la Taula de Salut Mental de l'Alt Penedès, han posat en marxa la iniciativa “Mou-te per la salut mental!” amb la col·laboració del Centre Excursionista de l'Alt Penedès i, recentment també, del de la Ràpita del Penedès. La iniciativa consisteix a realitzar caminades "saludables" per la salut mental i registrar el màxim nombre de quilòmetres possible com un acte simbòlic per reivindicar la implicació de tota la societat amb aquest tipus de malalties.

“Avui dia, la societat està molt conscienciada que practicar exercici físic és molt saludable i, també, un dels millors factors preventius de malalties mentals, per això proposem fer quilòmetres per la salut i el benestar psicològic de les persones”, explica Núria Rosell, treballadora social del Centre de Dia i Hospital de Dia Alt Penedès de l'Hospital Sagrat Cor i una de les responsables de la iniciativa. “D'aquesta manera, volem arribar a totes les persones que mai no han tingut contacte amb la salut mental perquè sàpiguen que hi ha gent que pateix aquestes patologies i transmetre'ls que aquesta problemàtica és cosa de tots”.

mou-te-per-la-salut-mental.jpg

Caminar per la salut mental
Des de la posada en marxa de la iniciativa aquest mes d'octubre, ja s'han recorregut 1.165 km, que equivaldrien a la distància entre Barcelona i París. “És molt gratificant veure que en només dues setmanes ja hem superat els mil quilòmetres i això ens anima a seguir endavant en el nostre esforç per apropar-nos a la població i superar els prejudicis que giren al voltant dels trastorns mentals”, assenyala Rosell.

Com participar-hi?
Per sumar-se al projecte, només cal inscriure's a les excursions que el Centre Excursionista de l'Alt Penedès i el Centre Excursionista de la Ràpita del Penedès organitzen fins al 31 de desembre de 2013. Els responsables de cada entitat comptabilitzaran el total de quilòmetres de cada excursió pel nombre d'assistents i el resultat final s'incorporarà al comptador que la Taula de Salut Mental de l'Alt Penedès ha creat per a l'ocasió i que s'anirà actualitzant periòdicament amb els Km caminats per la salut mental. Les persones que desitgin participar-hi de manera individual també poden fer arribar als responsables les seves dades i fotografies. Per a més informació de la iniciativa: http://kmsalutmental.wordpress.com