El Servei de Rehabilitació Comunitària de Vilafranca del Penedès, gestionat per l'Hospital Sagrat Cor, va organitzar el 16 de desembre, junt amb l'EVA 354 i la Biblioteca Torras i Bages, un esdeveniment de sensibilització sobre la salut mental, centrat en les lectures en veu alta i emmarcat en La Marató de TV3 d'enguany, la qual aborda aquesta temàtica.
Així, la Biblioteca Torras i Bages va ser l'escenari de l'acte 'L'afecte mental: Cultura Lectura Salut', que va congregar una cinquantena d'assistents i en què es va donar veu a testimonis de salut mental. En aquest sentit, unes 25 persones “infiltrades” entre el públic, algunes de les quals amb un problema de salut mental, van llegir escrits de testimonis vitals d'usuaris de l'SRC de Vilafranca.
Les narracions que es van llegir en veu alta eren molt diverses i fruit del taller d'escriptura creativa que es realitza a l'SRC, així com de les dues edicions del concurs literari ‘Les paraules parlen per tu', organitzat pel Servei de Salut Mental de l'Alt Penedès.
“L'objectiu d'aquest esdeveniment és obrir els ulls dels assistents i de la societat en general, a partir de generar empatia, comprensió i, sobretot, afecte amb la malaltia mental”, explica Montse Marquès, terapeuta ocupacional de l'SRC de Vilafranca del Penedès. “Volem trencar els murs de l'estigma, la por, el desconeixement i situar-nos tots en un marc d'igualtat, sota una mateixa pell”.
Una usuària de l'SRC de Vilafranca, la Montse, va ser una de les persones que va llegir durant l'acte. Va ser donada d'alta a principis de novembre i ja exerceix de voluntària de l'EVA 354, llegint relats en veu alta a residències i centres de dia de la comarca, i a peu de carrer. Ella va exercir durant diversos anys en l'àmbit de la docència i reconeix que aquesta activitat li va com anell al dit, ja que li agrada i l'ajuda a sentir-se útil.
Des del Servei de Rehabilització Comunitària de Vilafranca del Penedès es va considerar que el fet de llegir en veu alta podria ser beneficiós en el procés de recuperació de la persona amb un problema de salut mental. “Vam contactar amb l'EVA 354 i, just ara fa un any, vam crear un grup de de trobada que, un dia a la setmana, llegeix i comparteix lectures”, explica Montse Marquès. Segons la terapeuta ocupacional, els participants estan molt contents exercint de “convidats/des” en les activitats de l'EVA 354 i altres, com la Montse, han fet un pas més assolint un major compromís i s'han convertit en “voluntaris/àries” constants.
El passat mes d'abril es van començar a realitzar el que s'anomenen “lectures enllaunades” o lectures en veu alta en format vídeo, les quals s'han fet arribar als centres als quals acudien els participants d'aquest projecte de voluntariat lector abans de la pandèmia.
Al canal YouTube de l'Hospital podeu veure un fragment d'una de les lectures presentades: https://www.youtube.com/watch?v=IvDzNI4244Q