L’abordatge de la salut mental perinatal requereix una formació específica dels professionals implicats en aquesta etapa, per tal de poder detectar tant problemes com patologies mentals que requereixin una intervenció durant l’embaràs i el postpart. Amb aquest objectiu s’ha posat en marxa un curs de salut mental perinatal fruit de la col·laboració entre el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Martorell de l’Hospital Sagrat Cor i l’Equip d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Baix Llobregat Nord. La col·laboració entre ambdues entitats es va iniciar el 2017 i a dia d’avui realitzen, de manera bimensual, reunions de coordinació de casos.
Es tracta d’un curs multidisciplinari que ha congregat, sobretot, professionals de la ginecologia, llevadores i TCAI. Consta de quatre sessions amb un enfocament pràctic, la primera de les quals va tenir lloc el passat 31 de març, i l’última serà el 2 de juny.
“A l’etapa perinatal pot aparèixer una major vulnerabilitat emocional en algunes dones, depenent de factors personals, biològics i contextuals que se succeeixin durant l’embaràs”, explica Patricia Cano, psicòloga clínica del CSMA de Martorell i referent del Programa de Col·laboració ASSIR Salut Mental Territori Baix Llobregat Nord. Cano també destaca que el curs té com a objectiu empoderar els professionals i ajudar-los a resoldre de la manera més ràpida qualsevol problema de salut mental que es pugui presentar.
En acabar aquest curs s’espera que els participants puguin identificar possibles situacions d’afectació en salut mental en l’etapa perinatal, així com diferenciar-ne els nivells de gravetat i derivar-los, si és necessari, a l’equip professional especialitzat segons el circuit establert a cada territori. També s’espera ensenyar habilitats de comunicació i acompanyament en els casos de malestar psicològic associat a etapes perinatals, ampliar els coneixements generals sobre diagnòstics psicopatològics més freqüents i sobre l’abordatge psicològic i psiquiàtric a l’etapa perinatal. “Volem poder detectar a temps els casos de depressió postpart que es puguin complicar i donar una atenció més especialitzada a les dones amb un trastorn mental en un moment tan particular com és l’etapa perinatal”, indica Clara Blanch, psiquiatra de la Unitat d’Aguts de l’Hospital Sagrat Cor i del CSMA de Martorell, i també referent del Programa de Col·laboració ASSIR Salut Mental Baix Llobregat Nord.
“Un altre dels objectius principals és que els professionals participants adquireixin eines per afrontar i gestionar situacions d’alt impacte emocional per a ells mateixos i siguin capaços de discernir si les pacients necessiten un expert en salut mental o si ho poden resoldre ells mateixos i no és necessària la derivació”, conclou Ana Donaire, psicòloga clínica del CSMA de Martorell i referent del Programa de Col·laboració ASSIR Salut Mental Territori Baix Llobregat Nord, que acaba remarcant la importància que es dugui a terme un acompanyament emocional de la dona durant l’etapa perinatal.