- En una conferència virtual el coordinador de l’Àrea de Salut Mental Infantojuvenil de l’Hospital ha destacat la importància d’un abordatge precoç i especialitzat dels problemes de salut mental durant la infància i l’adolescència
- L’expert també ha incidit en la necessitat de millorar la conciliació de la vida familiar i ha criticat l’excés de medicalització de la salut mental
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, Germanes Hospitalàries ha engegat una nova campanya internacional amb el títol “Tens una cita amb la salut mental”. L’objectiu d’aquesta campanya és mostrar la necessitat que tenen moltes persones d’anar a un especialista, i animar a no ignorar aquesta realitat. Una de les activitats que s’han dut a terme ha estat una conferència en línia, l’11 d’octubre, en què Roger Ballescà, coordinador de l’Àrea de Salut Mental Infantojuvenil de l’Hospital Sagrat Cor, ha parlat sobre la importància d’un abordatge precoç i especialitzat dels problemes de salut mental i de la batalla contra l’estigma, un element crucial per afavorir una integració millor i un millor tractament dels nens, les nenes i els i les adolescents que els pateixen.
“Cada vegada som més conscients de la importància de tenir cura de la nostra salut mental i de la dels nostres, i estem aconseguint reduir l’estigma associat als trastorns mentals, malgrat que encara queda molt per fer”, ha explicat Ballescà, que ha incidit en el fet que això és especialment important en els períodes de la infància i de l’adolescència, on es posen les bases per a un desenvolupament mental saludable, però també és quan s’inicien la major part dels trastorns mentals.
Així, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la meitat dels trastorns mentals es presenten abans dels catorze anys, i aquest percentatge augmenta fins al 75% abans dels divuit. “Per això la cura de la salut mental ha de començar des del moment zero de la vida, no quan ja aparegui un trastorn mental”, ha afegit l’expert, que també ha recalcat com vivim un moment d’hiperexigència per a la gent jove que, en canvi, xoca amb l’excés de permissibilitat que ofereixen les famílies. En aquest sentit també ha criticat com des de les famílies s’està desplaçant la cura dels menors cap als professionals, moltes vegades per manca de temps, i que això fa que la presència dels pares sigui cada cop menor.
“És molt important poder conciliar la vida familiar. Avui veiem que molts pares no saben com acompanyar els seus fills, i això acaba generant frustracions”, ha continuat explicant Ballescà. A més ha incidit en la importància d’aprendre a gestionar les emocions i ha criticat que vivim en una societat amb massa etiquetes, i que moltes vegades categoritzem com a patologies mentals el que no deixen de ser comportaments habituals per l’edat. “A vegades s’està medicalitzant en excés la salut mental”. A la xerrada, Roger Ballescà també ha explicat la importància de saber imposar límits, però des d’un marc en què també s’ofereixin eines per poder gestionar-los.
Per acabar la seva ponència, l’expert de Sagrat Cor ha incidit en la importància d’invertir en la infància i posar-la al centre, fent que recuperin espais al carrer i a les famílies.
Podeu trobar la conferència de Roger Ballescà aquí.