La taula rodona 'L'estigma dels adolescents amb problemes de salut mental. Experiències i necessitats', organitzada per Germanes Hospitalàries en el marc de la campanya de sensibilització antiestigma 'Vive y Convive', es va celebrar el 17 de juny a l'Hospital Sant Rafael.
Durant l'acte es va abordar l'estigma en tots els seus vessants: social, personal i professional. L'estigma social és el que es produeix quan ens comportem d'una manera diferent amb una persona que sabem o creiem que té un trastorn mental. L'estigma personal que és el que porta a una persona que sap o pensa que té un trastorn mental a comportar-se d'una manera diferent perquè sent vergonya, culpa o indefensió. També existeix l'estigma institucional del qual no estan exempts ni tan sols els professionals.
Com a professional present a la taula rodona estava Roger Ballescà, psicòleg clínic del CSMIJ de Martorell, qui, a més d'introduir les diferents definicions de l'estigma mencionades anteriorment, va assenyalar que, moltes vegades, pesa més l'estigma que el trastorn mental. Una afirmació que va corroborar la mare d'una afectada per un trastorn mental quan va dir que l'estigma ha causat el 60 % dels problemes de la malaltia de la seva filla. També va explicar que l'estigma afecta especialment l'adolescència, ja que és quan la nostra identitat està en construcció.
Les conclusions de la taula van anar de la mà del doctor Josep Salavert, coordinador del CSMIJ de l'Hospital Sant Rafael.