El Comitè d'Ètica Assistencial de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell va organitzar la X Jornada de Reflexió Bioètica el passat dia 22 de juny. Sota el títol “Decisions anticipades en l'àmbit de la salut mental: construint una nova relació terapèutica”, la trobada va abordar diferents temàtiques, entre elles la perspectiva de l'augment de l'autonomia i l'apoderament de l'usuari atès. 

1_copy3.jpg

La jornada va consistir en una presentació inicial a càrrec del psiquiatre, director mèdic de Sagrat Cor i president del Comitè d'Ètica Assistencial, el doctor Carlos Franquelo. Posteriorment, va tenir lloc una taula rodona en la qual es va intentar donar una visió variada del tema des de quatre punts de vista: filosòfic/ètic, assistencial, dels usuaris i de les entitats tutelars. En aquest acte van participar, respectivament, el doctor i professor de Bioètica del Campus Sant Joan de Déu, Institut Borja, David Lorenzo; el director assistencial i educatiu de la Província d'Espanya de Germanes Hospitalàries, José Antonio Larraz; el vicepresident de la Federació de Salut Mental de Catalunya, Àngel Urbina, i la coordinadora de la Fundació Nou Camí de Germanes Hospitalàries, Silvia Baliño. Qui va presentar i va moderar la taula rodona va ser el psicòleg clínic i secretari del Comitè d'Ètica assistencial de Sagrat Cor, Miguel Ruiz.

2_copy2.jpg

Finalment es va obrir el debat entre tots els assistents. 

En aquest sentit, una de les conclusions a les quals es va poder arribar és que és evident que l'estat clínic de les persones ateses és discontinu i va canviant al llarg del temps. Però és en virtut d'aquestes fluctuacions, i la previsió d'aquestes, –quan la confiança i la solidesa de la relació terapèutica ho permeten– que l'usuari i l'equip terapèutic poden consensuar unes directrius que puguin dur-se a terme als moments de descompensació clínica. Aquests possibles consensos situen la relació terapèutica en un nivell molt superior al que hem estat acostumats en el passat.