El Saló de Plens de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va acollir, el 7 de novembre, una xerra-col·loqui sobre prevenció del suïcidi, en el marc del Programa: 'Som Comunitat, fem Salut Mental', que organitza el Grup de Salut Comunitària, promogut pel mateix ajuntament d'Olesa de Montserrat, l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord i en el qual participen els dispositius comunitaris de l'Hospital Sagrat Cor a Martorell.
La xerrada va comptar amb dos ponents: el doctor Fernando Boatas, coordinador de Serveis Comunitaris a Martorell de l'Hospital Sagrat Cor, i Carles Alastruey, vicepresident de DSAS (Després del Suïcidi, Associació de Supervivents).
El Dr. Boatas va presentar les dades epidemiològiques del suïcidi destacant que les xifres són tan impactants que es pot estimar que cada dues hores mor una persona per suïcidi a Espanya. També va repassar els programes institucionals del Departament de Salut per a la prevenció del suïcidi, encara que, la part fonamental de la seva xerrada la va dedicar a transmetre allò que cadascú de nosaltres podem fer davant persones properes en les quals se sospiti risc o intencionalitat suïcida.
Fernando Boatas va explicar que en la prevenció d'un acte tan definitiu com el suïcidi, tots i totes podem contribuir i estar alerta davant els senyals de risc, per comentaris directes, expressions indirectes, canvis en la conducta, en la manera d'expressar-se, per allò que s'escriu a les xarxes socials… "Això pot ser essencial per donar-nos indicacions que hem d'intervenir, de manera directa, decidida i honesta", va afirmar. "La clau està en preguntar, parlar directament i sense por, així com oferir nostra escolta, preguntar per allò que li succeeix, obrir un canal de comunicació, transmetre a la persona la nostra preocupació…", va asseverar. Boatas va emfatitzar: "Preguntar directament sobre els pensaments suïcides a una persona de la qual tenim sospites de risc, pot salvar-li la vida".
Per la seva banda, Carles Alastruey va aportar la visió del greu problema del suïcidi des de la perspectiva dels supervivents, familiars i persones properes. Va explicar que, per cada suïcidi, l'OMS calcula unes sis persones directament afectades i va destacar que aquestes persones són molt més vulnerables a patir estats emocionals adversos i, en ocasions, patologia mental, arribant a quantificar-se el risc que també se suïcidin en sis vegades més que qualsevol altra persona. També va reclamar una atenció específica i més sensibilització cap a aquestes segones víctimes, sovint, invisibles.