L'Hospital Sagrat Cor de Martorell va celebrar el XII Curs d'Actualització en Psicogeriatria, els dies 24 i 25 de novembre a l'Hospital Sant Rafael de Barcelona, amb el títol ‘Psicopatologia de la gent gran, sabem explorar-la?
 
En el marc de les jornades es van tractar temes com els reptes de l'avaluació afectiva en persones grans, els símptomes cognitius abans de la demència, els  trastorns primaris del pensament, la mania tardana, entre altres. Tots ells enfocats a millorar la vida de les persones grans des d'un punt de vista psicològic.
 

img-0081.jpg

 
Amb relació a la ponència sobre la mania tardana a càrrec de Manel Sánchez, coordinador de l'àrea Sociosanitària i de Psiquiatria Geriàtrica de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, el professional explica com el poc coneixement d'aquest trastorn psicològic genera un error de diagnòstic en un 10% dels casos, al ser confós amb la demència per les seves característiques similars.
 
Així doncs, ambdues patologies es defineixen per un estat d'ànim anormal i persistentment elevat, i per la presència d'episodis d'irritabilitat, que duren almenys una setmana. Aquest estat d'ànim es manifesta amb una autoestima exagerada o grandiositat, una disminució de la necessitat de dormir, un excés de parla o una percepció de pensament accelerat.
 
“A diferència de la demència, que, malgrat els avenços en les recerques, encara no té tractament específic, la mania tardana sí que es pot tractar”, afirma el Dr. Sánchez. Per aquest motiu, segons l'especialista de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, és “imprescindible” fer un diagnòstic precís, a partir de la realització de proves de neuroimatgen i neuropsicològiques. “Una vegada detectada la mania tardana, el tractament indicat consta d'un procés farmacològic agut que, en alguns casos, requereix d'un ingrés temporal a l'hospital, i també d'un procés psicoeducatiu de la conducta, amb la finalitat de pal·liar els efectes del trastorn i rebaixar el sofriment del pacient”, afegeix.