inauguracion-x-jornadas-de-rehabilitacion-en-salud-mental.jpg

Les X Jornades de Rehabilitació en Salut Mental, organitzades per l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, van congregar uns 130 professionals el 6 i 7 de juny al Centre Cultural de Martorell.
 

Amb el lema “El camí de la recuperació”, en el marc de les jornades es van exposar diferents programes específics pel que fa a la recuperació; experiències en primera persona, com és el cas del programa “Què veus en mi?, soc més que una malaltia mental”, i es va reflexionar sobre cap a on ha d'anar la recuperació per consolidar-la.

Pel que fa a la iniciativa “Què veus en mi?, sóc més que una malaltia mental”, es van presentar els resultats des de la seva posada en marxa l'any 2010 per l'Hospital de Dia de L'Hospitalet de Benito Menni CASM. Així, es va explicar que, a dia d'avui, 7.000 alumnes de tot Catalunya han participat en el programa.
 

-x-jornadas-de-rehabilitacion-en-salud-mental.jpg

L'objectiu d'aquest projecte és fer un pas endavant contra l'estigma en salut mental, a partir de sessions informatives a estudiants. “Decidim adreçar-nos a la població jove, ja que és més fàcil incidir en ella pel fet de no tenir tantes idees preconcebudes”, explica la doctora Clara Bosque, coordinadora de l'Àrea de L'Hospitalet de Benito Menni CASM i responsable del programa.
 

En aquestes sessions tenen un especial protagonisme les persones que pateixen trastorns mentals severs i que col·laboren de forma voluntària. En aquest sentit, després d'una explicació als alumnes sobre les malalties mentals per part d'un professional de Benito Menni CASM especialitzat en aquest àmbit, tres o quatre voluntaris amb malaltia mental expliquen les seves vivències i els seus sentiments en primera persona, tant durant la fase més crítica de la seva malaltia com en l'actualitat, on porten una vida normal i sana. Els assistents poden formular preguntes i fer arribar les seves observacions als responsables del programa.

La Dra. Bosque afirma que el fet de parlar obertament sobre la seva malaltia i sentir-se escoltats i reconeguts contribueix a la seva recuperació i els ajuda a millorar l'autoestima i a sentir-se part d'un col·lectiu i útils per a la societat. “Durant els anys que fa que es porta a terme el projecte, hem vist una evolució molt important en aquestes persones, passant de situacions de dificultats de comunicació per vergonya a parlar en públic a no necessitar llegir un escrit en paper i improvisar en la seva narració”, assegura la coordinadora de l'Àrea de L'Hospitalet de Benito Menni CASM. Aquestes sessions també han despertat l'interès dels mateixos estudiants i molts han sentit la necessitat de conèixer més a fons aquest tipus de trastorns mentals i han decidit fer el seu treball de recerca de fi de curs sobre això.

Trencar la visió negativa de la malaltia mental

La doctora Clara Bosque explica que van decidir posar en marxa aquesta iniciativa per la necessitat que van detectar en la feina del dia a dia de trencar la visió negativa de les persones que pateixen una malaltia mental greu i crònica, com ara l'esquizofrènia o trastorns bipolars, de personalitat o obsessius-compulsius. “Aquesta malaltia no els impossibilita poder dur una vida organitzada i plena, perquè quan segueixen un correcte tractament i estan compensats, són persones amb majúscules, amb els mateixos drets i obligacions que qualsevol ciutadà”, assevera.

El programa “Què veus en mi?, soc més que una malaltia mental” es dirigia inicialment a estudiants de segon de Batxillerat de L'Hospitalet de Llobregatperò, de mica en mica, es van anar interessant instituts i escoles d'altres territoris, com Barcelona, Sant Boi, Castellbisbal, Rubí, etc., així com escoles professionals de Grau Mitjà.

“En el mateix àmbit sanitari, en aquells sectors on no es treballa directament amb la malaltia mental, com a l'atenció primària, continua existint un estigma, només per desconeixement”, afirma la doctora Clara Bosque. Per aquest motiu, el programa també es va presentar a facultats d'Infermeria i Medicina. Arran de la presentació del projecte a l'Escola Universitària d'Infermeria Sant Joan de Déu, els alumnes de quart curs realitzen les seves pràctiques de tracte de les persones amb malaltia mental des de fa tres anys, a Benito Menni CASM.

220 sessions de presentació i una vintena de voluntaris

Des de la posada en marxa del programa, professionals de l'Hospital de Dia Benito Menni de L'Hospitalet han realitzat un total de 220 sessions de presentació a alumnes. Només durant el curs 2018- 2019, han portat a terme 34 presentacions i hi han accedit a 1.102 alumnes. Durant aquests anys, han intervingut en ell 25 persones amb diagnòstic de malaltia mental severa i, en l'actualitat, el programa compta amb 18 voluntaris coordinats per 6 professionals de l'equip assistencial (psiquiatra, infermers i auxiliars).

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment