L’Hospital Sagrat Cor va ser fundat el 1963 per la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús

 

En aquella època, l’Institut Psiquiàtric de Sant Boi tenia un índex d’ocupació molt elevat, fet que va promoure un acord entre la Diputació de Barcelona i la Congregació per crear un nou equipament per a l’atenció a la salut mental: el Centre Neuropsiquiàtric Sagrat Cor.

En pocs mesos, més de 200 pacients

Inicis

Als inicis, l’Hospital estava gestionat per un sol psiquiatra, el doctor Alfredo Rego, i pel doctor Joaquin Peropadre, metge generalista que passava consulta diàriament. Vuit germanes eren les responsables del dia a dia del Centre, que donava atenció a 150 pacients, totes dones. En pocs mesos, van passar a ser més de 200.

Nous professionals mèdics i atenció a pacients masculins

1974

Amb el pas del temps, l’Hospital va anar incorporant nous professionals mèdics i, l’any 1974, se’n van ampliar les instal·lacions amb la creació d’una unitat per a l’atenció de pacients masculins. Així, amb un total de 400 llits, el Centre va passar a ser mixt.

Inici dels serveis de salut mental comunitaris

1981

El 1981 va començar a oferir serveis de salut mental comunitaris i, tres anys després, va signar un acord amb la Diputació Provincial de Lleida, amb motiu del tancament de l’Hospital Psiquiàtric Provincial, per tractar pacients de llarga estada.

Pioners en l’assistència a persones amb problemes d’addiccions

1990

A partir dels 90, va deixar de ser un centre monogràfic en salut mental i va començar a prestar serveis en l’àmbit sociosanitari.

El 1994, la Generalitat de Catalunya va plantejar un nou repte a l’Hospital Sagrat Cor: crear el primer centre d’assistència a persones amb problemes d’addiccions a les drogues que presenten, alhora, algun tipus de trastorn mental greu.

Neix la primera Unitat de Patologia Dual a tot Espanya

2001

Fruit d’aquesta iniciativa va néixer, el 2001, la primera Unitat de Patologia Dual a tot Espanya, que integra l’atenció a la patologia mental i a la drogodependència.