img-20220520-wa0010-copia.jpg

Les II Jornades Catalanes d'Hospitals de Dia d'Adults de Salut Mental de Germanes Hospitalàries van congregar més de 120 assistents el 20 de maig a l'Hospital Sant Rafael. 

ii-jornades-hospitals-dia.jpg

Amb el lema de 'Crisi, una oportunitat per al canvi', aquestes jornades van posar sobre la taula diferents realitats d'adaptació dels hospitals de dia de salut mental a la situació viscuda durant la pandèmia, com l'augment exponencial de la demanda d'atenció en salut mental i la variació en el perfil d'usuaris, els quals han requerit d'un canvi en les modalitats d'intervenció clínica. "Hem estat capaços de posar en marxa activitats, projectes i maneres de treballar que crèiem que no eren possibles, i hem evidenciat el paper que la tecnologia juga en la gestió de la salut", explica Pilar Muley, coordinadora dels serveis de salut mental de l'Hospital Sagrat Cor a Vilafranca del Penedès i una de les organitzadores d'aquestes jornades.

img-20220520-wa0044.jpg

Un dels temes innovadors que es van tractar en el marc de l'esdeveniment va ser el primer any de vida de l'Hospital de Dia de Patologia Dual de Gràcia, gestionat per l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, i el qual esdevé l'únic a Barcelona que tracta pacients en consum actiu. Des que es va posar en funcionament, el mes d'abril de 2021, ja ha atès 96 pacients. “Era de vital necessitat crear un recurs que oferís més flexibilitat a les persones ateses, tant pel que fa al consum, com pel temps d'estada i els horaris, sense deixar mai de treballar per aconseguir l'abstinència", afirma Gemma González, responsable de l'Hospital de Dia de Salut Mental i Addiccions del CSMiA de Gràcia. "La creació de l'Hospital de Dia de Patologia Dual és un repte i una oportunitat de futur", assevera.