El Palau Macaya de Barcelona va acollir el 30 de novembre la celebració de la I Gala Compromís Antiestigma. Aquest va ser un acte organitzat per Obertament, amb l’objectiu de commemorar tots els serveis sanitaris de Catalunya que han aconseguit o es troben en procés d’aconseguir el distintiu de Compromís Antiestegima en Salut Mental d’Obertament i entre els quals es troba l’Hospital Sagrat Cor. Aquest és el primer distintiu de l’Estat espanyol que valora i visibilitza el compromís d’entitats, serveis i professionals. Més de 42 serveis ja s’han adherit a aquesta iniciativa.
El doctor Carles Franquelo, director mèdic del Centre, va ser l’encarregat de recollir la paca de reconeixement pels 14 serveis comunitaris que es troben en via d’obtenció d’aquest distintiu: CSMA de Martorell, HD adults de Martorell, SRC de Martorell, CSMIJ de Martorell, Hospital de Dia d’Adolescents de Martorell, CSMIJ de Molins de Rei, CSMA de Sant Feliu de Llobregat, SRC de Sant Feliu de Llobregat, CSMA del Berguedà, HD del Berguedà, SRC del Berguedà, CSMA de l’Alt Penedès, HD de l’Alt Penedès i SRC de l’Alt Penedès.
A banda del Dr. Franquelo, a la gala també hi van estar presents altres professionals de l’Hospital Sagrat Cor, com la doctora Pilar Muley, coordinadora d’Atenció Comunitària en Salut Mental d’Adults de l’Alt Penedès; la doctora Àgueda Solivellas, coordinadora del CSMA i SRC de Sant Feliu de Llobregat; la doctora Montserrat Guitart, coordinadora d’Atenció Comunitària en Salut Mental d’Adults del Berguedà, i el doctor Fernando Boatas, coordinador d’Atenció Comunitària en Salut Mental d’Adults de Martorell.
Els equipaments comunitaris de l’Hospital Sagrat Cor han dut a terme ja diferents accions per reduir la discriminació en salut mental. Així, s’ha realitzat una formació de professionals a fi que reflexionin sobre els prejudicis que poden estar afectant la seva pràctica assistencial i també s’ha fet una campanya de comunicació interna basada en la col·locació de materials gràfics dirigits tant a persones usuàries com a professionals. Aquestes accions es troben en línia amb el compromís de la nostra Institució de treballar per trencar l’estigma en salut mental des de la comunitat, en el camí cap a l’excel·lència i la millora contínua.
Requisits per obtenir el segell
L’obtenció d’aquest distintiu permetrà garantir als usuaris una millora en la qualitat de la seva assistència. A més, aquesta distinció que acredita una sèrie de condicions indispensables per tal d’oferir un tracte no estigmatitzador cap a les persones amb trastorn mental, premia el compromís dels centres dins del sector, aporta reconeixement a la professió i genera orgull als professionals implicats.
Per tal de rebre el segell distintiu de centre compromès amb la lluita contra l’estigma i que aquests puguin esdevenir agents de canvi social, cada servei ha de dur a terme una sèrie de requisits. La signatura del compromís, una avaluació prèvia del nivell d’estigma i una altra posterior a la intervenció per mesurar-ne l’efecte, la implementació d’una campanya de comunicació interna i la formació de tots els professionals; des del personal d’administració que atén des del tauler fins a personal mèdic, infermeria, psicologia i treball social. Obertament acompanya els serveis al llarg de tot el procés per tal que els requisits es duguin a terme de forma correcta i assegurar-ne la millora continua.
Podeu veure un vídeo fet per nosaltres de la gala aquí.