Les jornades han estat una oportunitat per reflexionar al voltant del paper destacat dels canvis socials, el gènere, les sectes i diferents trastorns en el desenvolupament de la identitat personal.
Les IV Jornades Catalanes d’Hospitals de Dia d’Adults de Salut Mental, organitzades per Germanes Hospitalàries, amb la col·laboració de FIDMAG Germanes Hospitalàries Research Foundation, van congregar més de 140 assistents, en la seva edició més exitosa. Es van celebrar el 16 de maig a l’Hospital Sant Rafael i el seu eix vertebrador va ser la identitat.
La benvinguda va ser a càrrec de sor Luz Divina, superiora de l’Hospital Sant Rafael; Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; i la doctora Pilar Muley, psiquiatra i membre del comitè organitzador de les jornades. Segons la Dra. Muley, aquesta 4a edició ha superat les expectatives i, a banda de professionals de centres de salut mental de tot Catalunya també han cridat l’atenció de persones que treballen en altres àmbits. “Un altre aspecte diferencial respecte a edicions anteriors ha estat el nombre de pòsters que s’han presentat, més d’una vintena”, destaca.
Amb el títol de La identitat com a problema central en la psicopatologia actual, el Dr. Manuel Martín, president de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental i director mèdic de Germanes Hospitalàries a Navarra i el País Basc, va oferir una ponència on va explicar que la identitat està relacionada amb diversos trastorns psiquiàtrics i que pot ser considerada una dimensió transdiagnòstica, particularment rellevant pel que fa als trastorns de la personalitat. També va assenyalar que la societat postmoderna planteja desafiaments particulars per a la configuració de la identitat que, a la vegada, poden influir en els canvis observats en les manifestacions psicopatològiques. “És molt necessària la investigació sobre els mecanismes que vinculen la identitat i la simptomatologia clínica, i les i els professionals sanitaris han de ser conscients d’aquests fenòmens per poder entendre millor les persones que atenen”, va destacar el Dr. Martín.
Seguidament, van tenir lloc dues taules rodones, on es va abordar la identitat des de dos vessants: el gènere i la psicopatologia. Així, a la primera taula,Identitat i gènere, hi van participar la psicòloga Marina Iniesta i el professor Gerard Coll-Planas, que van raonar sobre les interpretacions del concepteidentitat. Van destacar la importància d’oferir una atenció ètica, van reflexionar sobre quin impacte té un diagnòstic de salut mental en la identificació de gènere i van tancar la taula plantejant una pregunta a les persones assistents per donar peu al debat: “Amb la nostra intervenció estem canviant la peça o el trencaclosques?”.
A la segona taula rodona, amb el nom d’Identitat i psicopatologies, la infermera i psicòloga clínica Vega González-Bueso, el professor José Gutiérrez i la psicòloga Noelia Calduch van explorar diversos escenaris que tenen pes en la identitat de les persones ateses. Van tractar el fenomen de les sectes, i van definir com impacten en l’autonomia personal i imposen una identitat de grup. Seguidament, van presentar un cas clínic que mostra la utilitat dels dispositius virtuals per treballar en psiquiatria. Finalment, van explicar com el concepte protagonista de les jornades també té un paper destacat en els traumes, ja que aquests episodis provoquen un trencament de la identitat que acaba desencadenant una dissociació i una desconnexió d’un mateix.
Després d’un torn de preguntes, la jornada va concloure amb el lliurament del premi al millor pòster, que va ser per a un equip del Consorci Sanitari del Maresme, amb el pòster Abordant l’autoeficàcia percebuda: des de la teràpia grupal a l’hospital de dia de salut mental CSDM.