L’Hospital Sagrat Cor inicia trobades periòdiques amb familiars de pacients diagnosticats amb demència
Ser pacients i tenir bon humor, establir i mantenir rutines, evitar els enfrontaments, ser capaços d’adaptar-se i cuidar-se a si mateixos. Aquests van ser alguns consells que es van endur a casa la quarantena de familiars que van participar el passat 9 de juliol en la primera trobada per a familiars de pacients diagnosticats amb demència. La iniciativa, impulsada per l’Equip d’Atenció Integral als Trastorns Cognitius de l’Hospital Sagrat Cor, té com a objectiu oferir informació pràctica sobre el maneig, el tractament, el diagnòstic i els trastorns de conducta que poden derivar-se a conseqüència de l’evolució de la malaltia.
En la primera part de la sessió informativa, el Dr. Luis Gil, neuròleg, va explicar els diferents tipus de demència i la seva possible evolució, des de l’Alzheimer, que representa el 70% dels casos, fins a la demència vascular, la demència frontotemporal, la demència amb cossos de Lewy, i la demència mixta, entre d’altres. El Dr. Gil va concloure que cadascuna d’elles, amb les seves pròpies característiques i causes, impacta significativament sobre la vida dels pacients i els seus cuidadors, i que conèixer-les és essencial per poder-les gestionar adequadament.
Informació pràctica per gestionar el deteriorament cognitiu a casa
Per la seva banda, la neuropsicòloga Francesca Amores va abordar com gestionar el deteriorament cognitiu a casa, tant des del vessant més pràctic de l’adaptació dels espais, fins a l’estimulació del pacient al domicili o la gestió d’aquells episodis que tenen a veure amb les alteracions psicològiques que poden desenvolupar-se en el dia a dia.
D’entrada, la Dra. Amores va explicar com adaptar l’entorn i quines mesures de seguretat i prevenció de riscos cal prendre, com ara evitar que el familiar ensopegui i es faci mal, posant barreres a les escales o traient del seu abast objectes perillosos. També va oferir consells pràctics per simplificar l’entorn, reduint els requisits cognitius del pacient i augmentant la seva concentració i atenció.
A més, va destacar la importància de facilitar les activitats de la vida diària i l’orientació, recordant les hores del dia, utilitzant rellotges grans o dibuixos a les portes de les habitacions. La Dra. Amores també va explicar tècniques cognitives com la reminiscència, que reactiven el passat personal del pacient i ajuden a mantenir la seva pròpia memòria. Llegir, mirar la televisió, conversar o fer activitat física suau són algunes de les propostes que va exposar per estimular l’activitat i benestar del seu familiar.
La darrera part de la sessió va ser a càrrec de la treballadora social Marta Caballé, que va proporcionar recursos externs per trobar ajudes i suports addicionals. Els familiars van expressar la seva satisfacció amb les trobades, valorant molt positivament la informació i els recursos proporcionats.
Aquesta iniciativa, explica el Dr. Juan Carlos Cejudo, responsable de l’EAIA de l’Hospital Sagrat Cor, vol ser un suport essencial per a les famílies, ajudant-les a afrontar amb més confiança i eines pràctiques els reptes que suposa cuidar un ésser estimat amb demència.