L’Hospital Sagrat Cor de Martorell és el referent de l’atenció pal·liativa especialitzada al territori del Baix Llobregat Nord, garantint amb la seva expertesa el contínuum assistencial d’aquest perfil de pacients en l’àmbit comunitari i hospitalari. La coordinació amb la resta de proveïdors i el lideratge en grups de treball sobre el pacient crònic complex són un dels pilars del model col·laboratiu per millorar l’eficiència en l’atenció del final de la vida.
“Aquesta atenció especialitzada incorpora els valors de la nostra institució, com són l’hospitalitat, l’humanisme integrador, l’acollida, la qualitat professional i la promoció dels principis de bioètica”, explica el Dr. Santi Bernades, subdirector mèdic i coordinador de l’Àrea d’Atenció Intermèdia de l’Hospital Sagrat Cor.
Les cures pal·liatives ofereixen una atenció especialitzada a les persones que presenten una malaltia sense possibilitat de curació, progressiva i amb resposta limitada a un tractament específic, ja sigui una malaltia oncològica o no oncològica. L’objectiu principal és alleujar el patiment físic i emocional, proporcionant suport integral tant al pacient com al seu entorn cuidador. Aquesta atenció té com a finalitat garantir una qualitat de vida òptima durant la fase final i assegurar una mort respectuosa i acompanyada.
A l’Hospital Sagrat Cor, disposem de tres serveis dedicats a aquest àmbit: la Unitat de Cures Pal·liatives de Martorell, el Programa d’Atenció Domiciliària i Equip de Suport (PADES), i l’Equip d’Avaluació Integral Ambulatòria (EAIA) pal·liativa. Aquests serveis treballen coordinadament per oferir una atenció personalitzada i integral, tant a l’hospital com al domicili, adaptant-se a les necessitats de cada pacient i la seva família.
UCP: Atenció especialitzada a pacients en fase de final de vida
La Unitat de Cures Pal·liatives (UCP) de l’Hospital Sagrat Cor, situada a l’edifici de convalescència, proporciona atenció a persones amb malalties avançades, irreversibles o terminals que requereixen tractaments pal·liatius específics. Segons la Dra. Monica Valverde, Metgessa d’Atenció Intermèdia, “aquest servei està dirigit a pacients amb un pronòstic de vida breu i necessitats assistencials complexes, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i garantir un final digne”.
Disposar d’una unitat de cures pal·liatives dins de l’hospital permet oferir una atenció intermèdia essencial per a les persones grans o amb malalties cròniques. “Aquest servei evita trasllats innecessaris de pacients que necessiten assistència pal·liativa i respon a les necessitats de la comunitat local, proporcionant una atenció completa i especialitzada per a persones amb malalties avançades”, afegeix la Dra. Valverde.
Una de les característiques que diferencia la UCP de l’Hospital Sagrat Cor de la resta de la xarxa de salut pública de Catalunya és la integració amb el servei PADES. Aquesta col·laboració permet que els pacients que necessiten ingrés a la unitat siguin tractats pel mateix equip de PADES que els atén a domicili, oferint una assistència continuada, tant dins l’hospital com a casa. “Això evita el canvi de referent al final de la vida, fet que reforça el vincle i la confiança amb el pacient i la família, aspectes fonamentals en les cures pal·liatives”, explica la Dra. Maite Pérez, metgessa del PADES i de la UCP.
PADES: Atenció integral a domicili
El PADES de l’Hospital Sagrat Cor cobreix la zona del Baix Llobregat nord, que inclou els municipis de Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Martorell, Abrera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Collbató, El Bruc, Gelida, Sant Esteve Sesrovires, Masquefa i Sant Llorenç d’Hortons. Aquest servei atén majoritàriament pacients oncològics, però també altres pacients amb patologies complexes que tinguin necessitats pal·liatives. El 2023, el PADES va fer 5.740 consultes.
“El PADES es destina a pacients amb una alta complexitat, ja sigui per la presència de símptomes refractaris, com dolor agut o dispnea difícil de controlar, per exemple, problemes socials, o situacions familiars especials, com la presència de nens petits o persones amb discapacitat al domicili”, explica Maite Pérez, metgessa del PADES i de la UCP.
L’equip està format per dos metges, tres infermers/es, una treballadora social i un psicòleg, i ofereix atenció tots els dies de l’any, de 8 del matí a 8 del vespre. De dilluns a divendres, l’equip complet està disponible, mentre que fora d’aquest horari, incloent-hi caps de setmana i festius, sempre hi ha un professional de guàrdia per garantir una cobertura de 12 hores els 365 dies de l’any.
Equip d’Avaluació Integral Ambulatoria (EAIA) pal·liativa: atenció intermèdia per a pacients menys dependents
L’EAIA pal·liativa s’adreça a pacients que necessiten cures pal·liatives, però que poden desplaçar-se per ser atesos a l’hospital. Aquest servei ofereix una avaluació integral i una atenció intermèdia ambulatòria, evitant la necessitat d’ingressos hospitalaris en pacients que poden mantenir certa autonomia. El 2023, aquest servei va atendre 156 consultes, garantint la continuïtat en l’atenció especialitzada a pacients que ho requereixen.
Humanitzant el final de vida
Humanitzar les cures pal·liatives implica posar la persona al centre, tenint en compte no només les seves necessitats físiques, sinó també els seus vincles emocionals. Un exemple d’aquesta humanització és el projecte innovador que hem iniciat a la nostra institució, on pacients en situació de final de vida poden acomiadar-se dels seus animals de companyia. Molts pacients troben en els seus animals un suport emocional crucial, i permetre aquest comiat pot proporcionar un confort profund en els seus darrers dies.
Aquesta iniciativa subratlla el nostre compromís amb una atenció respectuosa, centrada en els desitjos del pacient, i reafirma la nostra missió de garantir un final de vida digne i ple de sentit, tant per a la persona com per als seus éssers estimats. A l’Hospital Sagrat Cor, treballem cada dia per humanitzar les cures pal·liatives i oferir un acompanyament integral que respecti la dignitat i l’afecte fins al final. “Seguirem posant la nostra mirada en el futur per atendre les necessitats de la població, treballant de manera proactiva”, assegura el Dr. Bernades.