El divendres 22 de novembre es va celebrar la II Gala Compromís Antiestigma d’Obertament, un esdeveniment on es van presentar un recull de bones pràctiques en salut mental i es va oficialitzar l’adhesió de nous serveis sanitaris al Compromís Antiestigma. Amb aquestes noves incorporacions, el compromís ja agrupa 68 serveis de 19 entitats proveïdores i compta amb la implicació de 870 professionals de la salut mental de Catalunya reconeguts per la seva tasca en la lluita contra l’estigma. Durant la gala, es van lliurar plaques provisionals i definitives a tots els serveis adherits al distintiu.
L’Hospital Sagrat Cor de Martorell va ser reconegut amb el segell que consolida la distinció per a 14 dispositius comunitaris enfocats a la salut mental i la lluita contra l’estigma, dels 68 serveis reconeguts per Obertament. Aquest assoliment és fruit de l’esforç i la dedicació de més d’un centenar de professionals, que representen un percentatge destacat dins del conjunt de serveis adherits al Compromís Antiestigma.
Així, el CSMA de Martorell, l’HD Adults de Martorell, el SRC de Martorell, el CSMIJ de Martorell, l’Hospital de Dia d’Adolescents de Martorell, el CSMIJ de Molins de Rei, el CSMA de Sant Feliu de Llobregat, el SRC de Sant Feliu de Llobregat, el CSMA del Berguedà, l’HD del Berguedà, el SRC del Berguedà, el CSMA de l’Alt Penedès, l’HD de l’Alt Penedès i el SRC de l’Alt Penedès van ser els serveis reconeguts amb l’adhesió al distintiu. Es tracta del primer segell de l’Estat espanyol que destaca i visibilitza el compromís d’entitats, serveis i professionals en la lluita contra l’estigma en salut mental.
La Dra. Montse Guitart, coordinadora d’Atenció Comunitària de l’Hospital Sagrat Cor, la Dra. Pilar Muley, coordinadora d’Atenció Comunitària en Salut Mental d’Adults de l’Alt Penedès, i el Dr. David Juanes, coordinador de l’Àrea de Rehabilitació en Salut Mental, van ser els professionals encarregats de rebre aquest reconeixement en nom dels serveis adherits.
El CaixaFòrum Macaya de Barcelona va acollir l’acte, que tenia com a objectiu reconèixer públicament l’esforç d’aquests serveis pioners en la millora de la cultura interna en el tracte als usuaris de salut mental. Actualment, aquests serveis representen ja el 25% dels serveis comunitaris de salut mental a Catalunya.
Durant la cerimònia, es van exposar els resultats de la feina feta fins ara, amb un recull de bones pràctiques implementades pels dispositius reconeguts. Aquesta presentació va anar a càrrec de Maria Lomascolo i Mariona Basté, responsables del projecte d’Obertament, que van subratllar la necessitat de “posar un punt i a part en un model paternalista, reconèixer conductes discriminatòries o que vulnerin drets humans i transformar-les“.
Durant l’acte es van presentar els resultats de la feina feta, amb un recull de bones praxis en salut mental de tots aquests dispositius reconeguts i implicats, per part de les responsables del projecte d’Obertament Maria Lomascolo i Mariona Basté, que “vol posar un punt i a part en un model paternalista, reconèixer conductes discriminatòries o que vulnerin drets humans i transformar-les”. L’actriu i activista d’aquesta entitat Marta Margarit va oferir el seu testimoni en primera persona. Margarit va reivindicar la voluntat que el diagnòstic psiquiàtric no sigui definitori de la identitat o un manual d’instruccions sobre com tractar les persones afectades per un trastorn de salut mental, i va expressar públicament l’agraïment als professionals que l’han acompanyada. Tampoc no va voler deixar passar l’ocasió per denunciar l’efecte perjudicial que tenen els tractes paternalistes o les veritats absolutes que fan servir alguns professionals, i va recordar que la consulta de psiquiatria “ha de ser un entorn segur on mai se senti por i on els usuaris no se sentin jutjats”.
Podeu llegir la nota de premsa completa d’Obertament aquí.