L’Hospital Sagrat Cor va organitzar el passat 15 d’octubre un seminari dedicat a la salut mental i la dona. Aquesta formació va tenir com a objectiu actualitzar el personal col·laborador sobre aspectes psicosocials rellevants per al benestar de les dones. El programa del seminari va incloure diverses ponències que abordaven temes com la detecció i intervenció en psicopatologia des d’una perspectiva de gènere, les particularitats en l’ús de psicofàrmacs en dones, així com el diagnòstic i la intervenció en patologies perinatals. A més, es va posar un especial èmfasi en la sensibilització dels professionals de salut mental davant el greu problema de les violències masclistes.
Entre les docents destacades, vam tenir la sort de comptar amb la Dra. Judith Usall, reconeguda psiquiatre del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i presidenta de la International Association for Women’s Mental Health (IAWMH), així com amb Carmen Cordón Cobo, responsable del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Martorell.
La Dra. Judith Usall va impartir dues ponències: “Psicopatologia i Dona” i “Psicofarmacologia i Dona”. Es coneix que hi ha clares diferències en la psicopatologia entre homes i dones. La Dra. Usall distingeix entre les diferències causades pel sexe (factors biològics que varien entre homes i dones) i les que deriven del gènere, que inclouen aspectes socioculturals relacionats amb rols socials, androcentrisme, estereotips, entre d’altres. “Tant les diferències a causa del sexe com a causa del gènere s’han de tenir en compte en la presentació i el tractament de trastorns mentals”, va afirmar la Dra. Usall.
L’àmbit del gènere i la psicosi ha estat objecte d’estudi les darreres dècades, ja que homes i dones expressen la psicosi de manera diferent, probablement modulats per una varietat de factors relacionats amb els gens, les hormones i l’entorn. “En l’esquizofrènia per exemple, és més freqüent en homes joves que en dones joves, mentre que aquests trastorns augmenten en les dones al voltant de la perimenopausa, diferència que pot explicar-se per l’efecte protector que exerceixen els estrògens”, va comentar la Dra. Usall.
Aquest fenomen no només es tradueix en les diferències psicopatològiques, sinó que també afecta la resposta dels medicaments i els tractaments no farmacològics. D’aquí la importància de la segona ponència de la Dra. Usall, titulada “Psicofarmacologia i Dona”, en la qual va abordar les particularitats en l’ús de psicofàrmacs en dones. Va destacar factors com l’edat, el cicle vital (incloent-hi l’embaràs i la lactància) i altres aspectes específics que poden influir en la resposta al tractament farmacològic de trastorns de salut mental. “Continuant amb la teoria estrogènica que comentava, per exemple, les pacients en tractament hormonal substitutiu necessiten menys dosis d’antipsicòtics i tenen menys símptomes negatius”, concreta la Dra. Usall. “Hi ha estudis que diuen que el tractament amb estrògens o amb fàrmacs estrogènics, per exemple, afegir el raloxifè al tractament
Si anem als aspectes menys lligats al sexe biològic i més psicosocials, el gènere també hi té un paper molt rellevant. “Haver patit traumes en la infantesa, per exemple, explica un terç dels trastorns mentals, bé sigui trauma per abús físic, sexual, emocional con per negligència”, exposa la Dra. Usall, “i sabem que això ocórrer tant en homes que en dones, si bé és cert que les dones pateixen més abusos sexuals que els homes, i aquí rau la diferència de gènere, en aquest cas”.
La presentació de Carmen Cordón Cobo, responsable del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Martorell va anar més orientada a la violència de gènere, la violència contra les dones i les opcions de recursos per aquestes dones des de l’administració.
Totes les ponències del seminari van tenir com a objectiu proporcionar una visió més profunda sobre com la salut mental es veu afectada per factors de gènere i com es poden adaptar les intervencions per millorar el benestar de les dones.