El divendres 29 de novembre, va tenir lloc l’acte inaugural del Màster en Psicogeriatria, un programa formatiu impulsat per l’Hospital Sagrat Cor de Martorell i el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La iniciativa es consolida com una resposta a la demanda creixent de professionals especialitzats en l’atenció a la gent gran amb trastorns mentals.
Durant l’acte, el Dr. Carles Franquelo, director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, va destacar “la il·lusió, la generositat i la perseverança” que han caracteritzat aquest programa al llarg de les seves vint-i-quatre edicions, amb més de 620 alumnes formats, molts dels quals provenien d’altres països europeus i també de l’Amèrica Llatina. Per la seva banda, Manel Sánchez, coordinador del Màster i de la Unitat de Psiquiatria Geriàtrica de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell i director de l’Àrea de Gestió de Coneixement, va subratllar la importància de proporcionar coneixements útils per a la pràctica clínica habitual.
La realitat demogràfica de l’envelliment poblacional comporta un augment significatiu del nombre de persones grans afectades per trastorns mentals, cosa que planteja desafiaments assistencials i investigadors de primer ordre. Per tal d’abordar aquesta necessitat, el Màster en Psicogeriatria té com a objectiu principal millorar les competències clíniques dels professionals sanitaris i fomentar l’interès per la recerca en aquest camp.
Els orígens d’aquest programa es remunten a la dècada dels anys setanta, quan el doctor Alfredo Rego va impulsar la primera Unitat d’Aguts de Psiquiatria Geriàtrica del país, a l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, i va establir les bases d’una xarxa d’atenció especialitzada que es va expandir de manera significativa a partir dels anys noranta. Des de llavors, el màster ha sobreviscut a moments crítics com la crisi econòmica i la pandèmia, i s’ha consolidat com un referent en l’àmbit de la salut mental de la gent gran.
Aquest programa no només proporciona habilitats clíniques avançades, sinó que també fomenta la col·laboració interdisciplinària i ofereix pràctiques en diferents hospitals de Germanes Hospitalàries, amb la qual cosa contribueix a preparar professionals davant de la complexitat assistencial que defineix aquest camp.