Més de 260 experts en l’àmbit de la salut mental, es van reunir el passat 25 de setembre al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) en la Jornada sobre Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA), organitzada per l’Hospital Universitari de Bellvitge en col·laboració amb l’Hospital Sagrat Cor, IDIBELL, CIBERobn, i altres institucions internacionals. La jornada va comptar amb la participació de 15 ponents internacionals experts en TCA, que van abordar qüestions com la complexitat dels TCA, la seva comorbiditat amb altres trastorns mentals i les noves estratègies terapèutiques que s’estan explorant, com l’estimulació cerebral o l’ús de noves tecnologies en el tractament.
Durant la sessió es van dur a terme dos simposis centrats en els aspectes més rellevants del tractament i la recerca en els TCA. Al primer simposi es van exposar novetats clau sobre els factors de risc i les característiques clíniques dels TCA, mentre que al segon es van tractar els predictors i el maneig terapèutic d’aquests trastorns. La sessió va concloure amb una taula rodona amb experts mundials que van debatre sobre la cronicitat i la llarga durada dels TCA, un dels temes que genera més preocupació entre els professionals del sector.
El Dr. Fernando Fernández Aranda, en representació de la Unitat Integral de Recuperació dels TCA, va presentar els primers resultats d’aquest dispositiu, obert recentment gràcies a la col·laboració entre l’Hospital Universitari de Bellvitge i el Sagrat Cor-Germanes Hospitalàries. Aquesta unitat es dedica específicament al tractament de pacients amb TCA de llarga durada, resistents a tractaments anteriors, i representa una esperança terapèutica per a casos que, fins ara, no havien respost als tractaments habituals.
En aquest congrés, que forma part dels seminaris internacionals d’actualització en Psicologia Clínica, també es va subratllar la importància de la col·laboració entre les diferents unitats de TCA de Catalunya, amb l’objectiu de garantir la continuïtat assistencial i oferir noves opcions terapèutiques als pacients més complexos.
Aquest esdeveniment ha estat possible gràcies al suport de la Societat Mundial de Psiquiatria i ha reafirmat el compromís de la comunitat mèdica en la recerca i tractament dels trastorns de la conducta alimentària, posant de manifest la necessitat de continuar avançant en aquesta àrea complexa i de gran impacte social.