L’Hospital Sagrat Cor s’ha consolidat en els darrers anys com un centre de referència al Baix Llobregat per al tractament i la rehabilitació del dany cerebral adquirit (DCA), gràcies a un equip multidisciplinari altament qualificat i a la incorporació progressiva de tecnologies avançades. Aquesta combinació permet millorar la qualitat de vida i els resultats de les persones afectades per aquesta greu patologia.
Els darrers anys, l’hospital ha experimentat un augment significatiu en el nombre de pacients atesos amb DCA, passant de 58 el 2018 a 106 el 2023. A més, s’ha observat una diferència de gènere important, amb un 62% d’homes entre els pacients.
“Estem desenvolupant un model d’atenció al dany cerebral que aposta per l’expertesa, la docència, la investigació i la innovació com a pilars fonamentals cap a un abordatge integrador i col·laboratiu en benefici dels pacients”, explica el Dr. Santi Bernades, subdirector mèdic de l’Hospital Sagrat Cor.
El DCA és una lesió cerebral sobtada que pot provocar seqüeles físiques, cognitives, emocionals i conductuals, les quals poden variar molt segons la gravetat de la lesió i l’àrea cerebral afectada. A Catalunya, anualment es registren més de 50.000 casos nous, sent els ictus la principal causa, amb un 78% dels casos, seguits per traumatismes cranioencefàlics, anòxies, tumors i infeccions.
Un tractament multidisciplinari i integral
L’Hospital Sagrat Cor ofereix una rehabilitació integral basada en la col·laboració de diferents especialitats, com la neuropsicologia, la fisioteràpia, la teràpia ocupacional i la logopèdia. Aquesta atenció coordinada i personalitzada evita la fragmentació assistencial i garanteix que cada pacient rebi el tractament més adequat a les seves necessitats específiques.
“El nostre enfocament multidisciplinari garanteix que cada persona atesa rebi un pla de tractament individualitzat, adaptat a les seves necessitats específiques”, explica Juan Antonio Guzmán, responsable del Servei de Rehabilitació Física de l’Hospital Sagrat Cor.
“Aquest abordatge ens permet aconseguir una recuperació més completa i un grau d’autonomia més alt, la qual cosa facilita la reintegració social de la persona atesa”, afegeix.
Els darrers anys, l’hospital ha experimentat un augment significatiu en el nombre de pacients atesos amb DCA, passant de 58 el 2018 a 106 el 2023. A més, s’ha observat una diferència de gènere important, amb un 62% d’homes entre els pacients.
L’ús de la tecnologia en la rehabilitació
Una de les claus en la rehabilitació dels pacients amb DCA és la incorporació a l’hospital de noves tecnologies. Eines com el MOTOmed, una bicicleta terapèutica per a persones amb mobilitat reduïda, i la plataforma NeuronUp, que facilita l’estimulació cognitiva, són exemples de les innovacions implementades. A més, l’hospital disposa d’un carro de simulació multisensorial portàtil que permet als pacients rebre teràpia sensorial a la seva habitació, sense necessitat de desplaçaments.
Guzmán subratlla que aquestes tecnologies milloren l’eficàcia del tractament i acceleren la recuperació, i destaca que l’hospital té com a objectiu incorporar eines més avançades com la robòtica i la realitat virtual en un futur pròxim.
Seguiment i continuïtat assistencial
Després de la fase aguda de la rehabilitació, les persones ateses amb DCA poden continuar el tractament de manera ambulatòria, a través de l’Hospital de Dia del Sagrat Cor, o bé a domicili, amb el suport d’empreses externes especialitzades. El seguiment continuat és essencial per mantenir els progressos aconseguits i assegurar que els pacients assoleixin el màxim nivell d’autonomia possible.
De cara al futur, l’Hospital Sagrat Cor pretén mantenir-se com a centre de referència en la rehabilitació del DCA, amb l’objectiu de continuar formant el personal col·laborador i incorporant les últimes tecnologies. Guzmán també apunta com un objectiu de futur mantenir-se com a centre col·laborador dins de la Xarxa Menni de Dany Cerebral Germanes Hospitalàries. “Això ens permetrà conèixer totes les noves tecnologies i veure les experiències en nous abordatges”.
Un altre objectiu del centre és crear una unitat específica dins de l’hospital, que l’especialista considera que ha de ser una prioritat. “A Catalunya, hi ha un dèficit clar en l’atenció especialitzada al DCA dins del sistema públic”, explica.
“Crear una unitat específica al nostre centre permetria oferir una atenció encara més especialitzada i personalitzada per a aquestes persones ateses, amb què es cobrirà una necessitat urgent”, exposa Guzmán.
Amb aquest compromís, l’Hospital Sagrat Cor reafirma la seva aposta per oferir una atenció integral, humana i tecnològicament avançada per a les persones amb dany cerebral adquirit, adaptant-se a les seves necessitats canviants i garantint una rehabilitació d’excel·lència.