curso-actualizacion-psicogeriatria.jpg

El XI Curs d'Actualització en Psicogeriatria, organitzat per l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, va tenir lloc l'11 i 12 de març a l'Hospital Sant Rafael de Barcelona i va congregar un centenar d'assistents.
 

El curs es va centrar en les teràpies no farmacològiques en demències, entre les quals es troben les intervencions cognitives per ordinador i que han demostrat tenir efectes útils sobre les funcions cognitives de les persones amb demència i millorar el seu estat d'ànim. “En una recent revisió de tots els estudis realitzats sobre rehabilitació cognitiva per ordinador en persones amb demència s'obté un efecte positiu d'aquestes intervencions en l'ansietat i depressió”, assenyala el doctor Manuel Franco, cap del Servei de Psiquiatria del Complex Assistencial de Zamora.

Entre els avantatges d'utilitzar aquest tractament, Manuel Franco destaca la seva fàcil adaptació i ajust personalitzat, el fet de permetre treballar diferents funcions cognitives, el seu baix cost d'adaptació i integració, així com una reducció dels efectes secundaris que provoquen els tractaments farmacològics.

Jesús Antonio García, de l'Àrea d'Investigació, Desenvolupament i Innovació de l'Institut Ibèric d'Investigació en Psicociencias de la Fundació INTRAS, subratlla, a més, que si es comparen els tractaments per ordinador en persones amb demència amb els de llapis i paper, s'observa que els primers tenen majors beneficis tant a nivell cognitiu com d'estat d'ànim.

Per tot això, segons Jesús Antonio García, “aquests resultats mostren la importància de seguir investigant en aquest camp, atès que cada vegada més persones grans estan familiaritzades amb l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació i es poden beneficiar d'aquestes intervencions”.

A l'Hospital de Dia de Martorell es realitzen, des de fa anys, diferents activitats d'estimulació cognitiva per ordinador per a persones amb demència, a nivell individual i en grup. “Entre algunes de les sessions que duem a terme es troben programes específics d'estimulació, seleccionats en funció dels objectius a treballar, i activitats amb projector, adreçades a pacients amb un deteriorament cognitiu més avançat”, indica Virginia Caballero, terapeuta ocupacional de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell.