img-20220516-wa0039.jpg

img-20220516-wa0029.jpg

La trobada científica de la revista Informacions Psiquiàtriques, organitzada per l'Hospital Sagrat Cor i l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, ha tornat aquest any amb força, després de l'aturada ocasionada per la pandèmia, reunint més de 130 professionals de diferents centres de Germanes Hospitalàries a Espanya.

 
L'esdeveniment, que es va celebrar els dies 16 i 17 de maig a l'Hotel Alimara de Barcelona, va tractar, mitjançant presentacions i tallers, temes de les sis línies assistencials de Germanes Hospitalàries: salut mental, discapacitat intel·lectual, psicogeriatria, dany cerebral, cures pal·liatives i investigació.
 

inauguracin.jpg

Sor Isabel Blázquez, superiora de l'Hospital Sagrat Cor, i el doctor Pedro Roy, director de la revista Informaciones Psiquiátricas i director mèdic de l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, van ser els encarregats de donar la benvinguda a les persones assistents i inaugurar les Jornades. La primera taula, moderada per José Luis Arroyo, director tècnic de la Clínica San Miguel-LRHP de Madrid, va abordar el repte de salut física de la persona amb trastorn mental greu i va comptar amb intervencions d'Iratxe Casañas, infermera coordinadora de l'Hospital Beata María Ana de Madrid; José Antonio Lago, DUE de l'Hospital de Dia de l'Alt Penedès de l'Hospital Sagrat Cor, i de Mar Hernández, coordinadora del CRPS, CD i EASC de Retiro Clínica San Miguel-LRHP de Madrid.

 

vegu.jpg

L'acolliment de la Jornada va anar a càrrec del doctor Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de Generalitat de Catalunya, qui va parlar de l'estratègia que se segueix al territori català en l'àmbit de la salut mental i les addiccions. Vegué va explicar que les línies prioritàries d'actuació de cara a aquest 2022 estan sent el desplegament del Pla de prevenció de suïcidi (PLAPRESC), la millora d'atenció als TCA, l'atenció a la crisi infantil i juvenil en els CSMIJ, la millora de l'atenció en salut mental de les persones refugiades, les alternatives a l'hospitalització i la reconversió de la llarga estada psiquiàtrica.

 
El primer dia de les Jornades van tenir lloc dues taules més: la primera, sobre la definició de projectes assistencials en l'atenció a les persones amb dany cerebral i, la segona, sobre la investigació com a procés transversal col·laboratiu. La primera taula, moderada pel doctor Carlos Franquelo, director mèdic de l'Hospital Sagrat Cor, va comptar amb les ponències de Carmen Delia Álamo, gerent del Complejo Acamán de Tenerife; del doctor José Ignacio Cremada, psiquiatra i director de la Xarxa Menni de Dany Cerebral, i de Juan Antonio Guzmán Bernal, fisioterapeuta i responsable del Servei de rehabilitació física de l'Hospital Sagrat Cor. 
 
La taula sobre Investigació, moderada pel doctor Emilio Rojo, director mèdic de Benito Menni CASM de Sant Boi de Llobregat, va estar formada per la doctora Edith Pomarol-Clotet, psiquiatra i directora de FIDMAG Germanes Hospitalàries; Óscar Pino, coordinador del CSMA i del CAS de L'Hospitalet de Llobregat; Cora Camaño, directora de la Residencia San Miguel de Madrid, i el doctor Francisco Collazos, cap de l'Àrea de Salut Mental de l'Hospital Sant Rafael de Barcelona. 
 
El segon dia de les Jornades es va iniciar amb una taula sobre aspectes evolutius en persones amb trastorns mentals greus, que va estar moderada pel doctor Francisco del Olmo, director mèdic del Complejo Asistencial Benito Menni i Clínica San Miguel de Madrid, i va comptar amb els següents ponents: Irene Álvarez, psicòloga clínica i investigadora al CSMA de Badalona 2 de Badalona Serveis Assistencials; la doctora Elena Rodríguez, psiquiatra i membre de FIDMAG Germanes Hospitalàries, i Mª Ángeles García, psicòloga i membre de FIDMAG Germanes Hospitalàries. 
 
La darrera taula de les Jornades Informaciones Psiquiátricas va tractar sobre els nous reptes en psicogeriatria i va estar moderada per Manuel Martín, director mèdic de la Clínica Psiquiátrica Padre Menni de Pamplona, del Centro Hospitalario Benito Menni de Elizondo i de l'Hospital Aita Menni de Mondragón. En aquest cas, els ponents van ser Carmen Feliz, coordinadora del Área de Mayores CABM de Ciempozuelos; Manel Sánchez, sotsdirector mèdic de l'Hospital Sagrat Cor, i Carlos Martín, director mèdic del Centro Sociosanitario HH de Palència i Burgos.
 

martnez-pujalte.jpg

La conferència magistral de cloenda, presentada pel doctor José Antonio Larraz, director assistencial i educatiu de Germanes Hospitalàries Província d'Espanya, va anar a càrrec d'Antonio Luis Martínez-Pujalte, professor de Filosofia del Dret i Director de la Càtedra de Discapacitat i Ocupabilitat de la Universidad Miguel Hernández d'Elx, qui va aprofundir en la Llei 8/21, sobre suport a la persona amb discapacitat, en l'exercici de la seva capacitat jurídica, i els canvis que suposa en l'àmbit assistencial. 

 
Durant la seva intervenció, Antonio Luis Martínez-Pujalte es va referir a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat com a avantsala de la Llei 8/21, pel canvi radical que suposa en la mirada cap a les persones amb discapacitat. En aquest sentit va explicar que, si anteriorment la mirada es focalitzava en les deficiències de les persones amb discapacitat, la nova llei dona pas a un nou paradigma en el qual la mirada es posa en l'existència de barreres i on l'obligació dels poders públics i del Dret és remoure aquests obstacles per facilitar a les persones amb discapacitat l'exercici dels seus drets. Segons va assenyalar Martínez-Pujalte, "aquest nou concepte de discapacitat marca el pas del model mèdic al model social de la discapacitat". També va fer referència a l'article més revolucionari de la Convenció, el número 12, que reconeix, per primera vegada en la història, el dret de totes les persones a la capacitat jurídica. 
 
Una de les grans novetats de la setena edició de les Jornades de la revista Informaciones Psiquiátricas va ser l'organització de tallers per dinamitzar i divulgar els diferents avenços en àrees estratègiques de l'Organització en relació amb el camp assistencial. 
 
El primer taller, amb el títol de 'Sexualitats diverses. Guia de criteris orientatius per a l'abordatge de conductes afectives i sexuals en persones amb discapacitat intel·lectual', va estar dinamitzat per Anna Rafanell, directora tècnica del Centre Mare de Déu de Montserrat de Caldes de Malavella. El segon taller, 'Cures pal·liatives no oncològiques: guia per a la seva avaluació i presa de decisions', va estar dinamitzat pel doctor Santiago Bernades, coordinador de l'Àrea Sociosanitària de l'Hospital Sagrat Cor, i va comptar amb la col·laboració de la doctora Carmen Bassedas, responsable del PADES de l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, i la doctora María Dolores Nieto, especialista en Geriatria del Complejo Asistencial de Màlaga.
 
Les conclusions d'ambdós tallers van ser presentades, a primera hora del dia 17, de la mà d'Inmaculada Garrido, directora del Colegio de Educación Especial de la Fundación Purísima Concepción de Granada, en el cas del primer taller, i del doctor Santiago Bernades, coordinador de l'Àrea sociosanitària de l'Hospital Sagrat Cor, en el segon. 
 
Els doctors José Antonio Larraz i Pedro Roy van ser els encarregats de clausurar l'esdeveniment felicitant tots els ponents per la qualitat de les presentacions i emplaçant els assistents a estar presents a la propera edició d'aquestes jornades emblemàtiques.
 
A continuació podeu accedir a un vídeo-resum dels objectius i inauguració de les VII Jornades 'Informaciones Psiquiátricas': https://youtu.be/rx30x1Mg0mA