La nova instal·lació fotovoltaica permetrà a l’hospital generar 690.920 kWh anuals, reduint 325 tones d’emissions de CO₂ i estalviant 217.800 euros l’any.
En una aposta ferma per la sostenibilitat, l’Hospital Sagrat Cor ha implementat una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum amb compensació d’excedents, situant-se com a referent en la integració d’energies renovables dins el sector sanitari. Aquesta iniciativa és part del compromís de l’hospital per reduir la petjada de carboni, disminuir la dependència de les energies fòssils i generar estalvis energètics i econòmics considerables.
El projecte ha implicat una inversió d’1.089.000 euros, que cobreix tant el subministrament com la instal·lació de 1.887 mòduls solars, així com la infraestructura essencial per al seu funcionament, incloent-hi els inversors i el sistema de monitorització. Aquesta iniciativa permetrà un estalvi anual previst superior a 180.000 euros gràcies a l’autoconsum.
Aquest projecte esdevé una resposta directa a la necessitat urgent de combatre el canvi climàtic i mitigar les emissions de CO₂. Amb aquesta instal·lació, l’hospital redueix de manera substancial la dependència de l’energia convencional, i aprofita totes les cobertes disponibles per generar energia solar. La seva condició de gran consumidor d’energia el fa especialment adequat per a aquest tipus de solucions, que no només proporcionen beneficis econòmics, sinó també mediambientals.
Un projecte en dues fases
El projecte es divideix en dues fases principals. En la primera, que ja s’ha completat, s’han instal·lat 981 mòduls fotovoltaics en sis edificis del complex hospitalari, que generen una potència total de 495 kWp. Els edificis que s’han beneficiat d’aquesta instal·lació són els números 1, 3, 5, 6, 7 i 9. Actualment, la segona fase s’està executant amb la instal·lació de marquesines solars a la zona d’aparcament, amb 400 nous panells i una potència de 200 kWp es generaran 248.964 kWh/any.
La primera fase de la instal·lació va requerir un total de deu mesos, i es preveu que la segona fase, que implica tant l’obra civil com el muntatge de les pèrgoles solars i dels nous panells a l’aparcament, tingui una durada d’uns cinc mesos.
Reptes tècnics superats
El desenvolupament del projecte ha presentat reptes significatius, que incloïen la coordinació de la instal·lació en diversos edificis independents i la integració amb el sistema elèctric de l’hospital. Això ha implicat mesures de seguretat específiques, la instal·lació de sistemes de doble protecció i la identificació dels punts òptims per situar-hi inversors i quadres de protecció. Un dels reptes importants també ha estat l’obtenció de permisos per a la zona de les marquesines de l’aparcament, ha estat un procés complex, en el qual han estat implicats diversos organismes.
Gràcies a aquesta instal·lació, l’Hospital Sagrat Cor generarà anualment 690.920 kWh, una xifra que representa el 27 % de les seves necessitats energètiques totals. A més, s’aconsegueix una reducció d’emissions de CO₂ de 325 tones cada any, que equival a plantar 6.519 arbres. Aquesta reducció no només beneficia l’hospital, sinó també la comunitat local, contribuint a tenir un entorn més net i saludable.
El futur del projecte i ampliacions previstes
En un futur, l’hospital es planteja ampliar la instal·lació fotovoltaica a altres zones del complex, com ara l’àrea posterior de l’aparcament, un cop estigui urbanitzada. Aquesta expansió permetrà augmentar encara més l’autosuficiència energètica del centre.
Amb aquesta iniciativa, l’Hospital Sagrat Cor es consolida com a un referent en la implementació d’energies renovables en l’àmbit sanitari, ja que tots els centres sanitaris són grans consumidors d’energia, però no tots disposen d’una superfície útil tan rellevant com en el cas de Martorell.
Finalment, cal destacar que no només es contribueix a la sostenibilitat del centre, sinó també a la del planeta. El projecte és una clara prova del compromís que ha adquirit l’Hospital amb el medi ambient i la millora contínua dels serveis que ofereix a la comunitat.