exposicio-martorell-dins.jpg

Martorell és l'últim destí de l'exposició itinerant De l'internament a la comunitat. 50 anys d'història, emmarcada en el conjunt d'activitats amb motiu del mig segle de via de l'Hospital Sagrat Cor. Des del passat mes de juliol, la mostra fotogràfica i artística s'ha presentat a diferents localitats del territori on la Institució és referent, com Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Berga, Igualada i, ara, a Martorell.


La inauguració de l'exposició de Martorell va tenir lloc el passat divendres 28 de març en un acte que va comptar amb la presència de l'alcalde de Martorell, Salvador Esteve, i del gerent de l'Hospital Sagrat Cor, José María Peña, entre d'altres personalitats. La mostra es podrà visitar fins al 27 d'abril a l'Enrajolada, casa museu Santacana, de dimecres a divendres de 18 h a 20 h i dissabte i diumenge de 12 h a 14 h

El director mèdic de l'Hospital Sagrat Cor, el doctor José Antonio Larraz, valora molt positivament el resultat de les exposicions commemoratives: “Hem aconseguit apropar la ciutadania a la malaltia mental, a partir d'oferir-li la informació mes destacada dels serveis de salut mental en el seu territori, així com fer un reconeixement als nostres pacients i als seus familiars i als professionals de l'Entitat”. A més, el director mèdic destaca la “valentia” de les Germanes Hospitalàries amb la creació de l'Hospital en una època “difícil” amb la finalitat de donar resposta a les necessitats de persones amb trastorns mentals greus, les quals no estaven cobertes per la sanitat pública.

Xavier Reig, psicòleg clínic de l'Entitat i coordinador dels centres de dia de Martorell i Sant Feliu de Llobregat, també es mostra satisfet en considerar que l'activitat ha ajudat donar a conèixer als ciutadans la història de l'Hospital i l'evolució en el territori de l'assistència en salut mental.

Nova concepció i tractament de la malaltia mental
La vinculació entre l'Hospital Sagrat Cor i Martorell es remunta a l'any 1963, quan es va posar en funcionament el que es coneixia com a “Centro Neuropsiquiátrico de Martorell”, amb un grup de pacients femenines i Germanes que provenien de l'Hospital de Sant Boi, el qual havia sobrepassat la seva capacitat. El Centre es va construir amb visió de futur, seguint les últimes tendències arquitectòniques i terapèutiques de l'època. “Amb la intenció de contribuir al tractament i reinserció en societat de la persona amb malaltia mental, es va trencar amb l'aïllament típic dels hospitals psiquiàtrics de mitjan segle XX i es va apostar per la desinstitucionalització i humanització de l'assistència, basada en una atenció a la comunitat dins la comunitat”, explica Reig.

Sobre l'exposició itinerant de Martorell
L'exposició fotogràfica consta de 25 plafons, que recullen un resum de la trajectòria de l'Hospital i dels seus serveis comunitaris. En el mateix espai, els assistents poden veure obres artístiques (quadres i peces ceràmiques) elaborades pels mateixos usuaris dels serveis de salut mental de Martorell. “Amb aquesta exposició ens agradaria contribuir a combatre l'estigma social que encara existeix al voltant de la malaltia mental, ja que es tracta de persones que poden aportar molt a la societat”, afirma el coordinador dels centres de dia de Martorell i Sant Feliu de Llobregat.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment