L'Hospital Sagrat Cor de Martorell va celebrar el 17 de novembre el ‘XVIII Monogràfic Teoricopràctic en Salut Mental', que va girar al voltant de l'ansietat, una malaltia que ha crescut considerablement els últims anys a causa de l'actual forma de viure, amb ritmes desbordants i una creixent individualitat, que dificulta poder compartir problemes, demanar ajuda i oferir-la.
 
Durant l'acte, Sònia Serrano, psicòloga del Centre de Salut Mental d'Adults de Martorell, va explicar que l'ansietat es pot manifestar en diferents graus i presentacions com, per exemple, un trastorn d'ansietat pur o acompanyant una malaltia mental, com pot ser una depressió. 
 

monogrfic-ansietat.jpg

 
Així mateix, Sònia Serrano va alertar de la importància que la població no generalitzi el concepte d'ansietat i sàpiga diferenciar l'ansietat normal -que augmenta l'estat d'alerta de l'organisme i el prepara per determinades accions- de l'ansietat patològica, que es dona quan aquesta resposta ansiosa és excessiva, incontrolada, duradora i apareix davant situacions que no haurien de provocar-ne.
 
Afectació a nivell psicològic, físic i conductual
 
Tanmateix, quan l'ansietat és patològica es produeix una afectació a l'autonomia de la persona i a les seves capacitats per dur a terme les activitats de la vida quotidiana.  Els símptomes d'aquest trastorn són tant psicològics (por, dificultat de concentració, sensació de dispersió…), com físics (sudoració, tensió muscular, acceleració de la respiració, insomni…) i conductuals (evitació de situacions quotidianes, aïllament…).
 

monogrfic-ansietat-2.jpg

 
A fi de prevenir els estats d'ansietat, els experts reunits al Centre Cultural de Martorell van assenyalar un seguit de pautes, com afavorir les relacions socials, la pràctica d'activitats gratificants de lleure o la realització d'activitats esportives i disciplines que treballin amb tècniques de relaxació. Així mateix, van assegurat que és essencial que la persona prengui consciència dels recursos propis (ex.: capacitat de resolució de problemes i organització, salut, etc.) i dels recursos externs (comptar amb la col·laboració d'amics, família, bon ambient laboral…), per tal de fer front a les situacions conflictives i evitar, així, l'aparició de l'angoixa.