img-20180323-wa0014-copia.jpg

L'Hospital Sagrat Cor de Martorell va celebrar, el 23 de març, la IX Jornada Sociosanitària d'Infermeria i Fisioteràpia al Centre Cultural de Martorell. En el marc de l'esdeveniment es va destacar la necessitat d'incrementar el nombre de recursos que ofereixen una atenció específica al Dany Cerebral Adquirit (DCA) a Espanya i, en concret, a Catalunya. Aquesta és la segona comunitat autònoma amb major nombre de nous casos d'ictus l'any, al voltant de 20.000, després d'Andalusia. Malgrat aquesta alta incidència, a la jornada es va explicar que el territori català només compta amb 400 places d'atenció especialitzada per a aquest col·lectiu de pacients.

El Dany Cerebral Adquirit (DCA) és una lesió cerebral produïda per causa adquirida (ni  congènita ni hereditària), que genera una discapacitat significativa i que té conseqüències multidimensionals, en relació amb la situació de “normalitat” anterior a l'afectació. A Espanya hi ha 420.000 persones amb DCA i el 80 % dels casos es deu a un ictus.

Les conseqüències de patir un ictus són molt greus i van des d'afectacions a nivell  motor, alteracions sensitives i sensorials, en la cognició i comunicació, així com en les emocions i la personalitat. Per aquest motiu, els especialistes congregats a la jornada van assenyalar la importància d'oferir un tractament integral a aquesta malaltia i una rehabilitació intensiva precoç al Dany Cerebral Adquirit, sobretot si es té en compte que una de cada quatre persones que pateix un ictus es troba en una edat productiva (20-64 anys). “Com més aviat es comenci la rehabilitació física, cognitiva i emocional del pacient, millor, ja que les discapacitats funcionals que no s'hagin recuperat durant el primer any difícilment es podran restablir”, afirma Pilar Herrero, directora d'infermeria de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell.

En la Unitat de Convalescència de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, que es va ampliar a 48 llits en 2017, s'ofereix una atenció multidisciplinària al pacient amb ictus. El doctor Luís Gil, neuròleg d'aquesta Unitat, explica que la rehabilitació dels pacients amb ictus que atenen comprèn des d'una recuperació de la mobilitat, a través de la fisioteràpia, a la millora de les alteracions del llenguatge i dels trastorns de deglució, a partir de la logopèdia, fins a la recuperació de les funcions quotidianes, tals com la d'efectuar-se la higiene personal, gràcies a la teràpia ocupacional. Així mateix, a l'Hospital Sagrat Cor de Martorell compten amb psicòlegs i psiquiatres, encarregats d'atendre les seqüeles psicològiques o emocionals que sofreixen habitualment aquests pacients.

Durant la jornada, el doctor Juan Antonio Larraz, director de l'Àrea Assistencial i Educativa de Germanes Hospitalàries, va explicar l'experiència de la Xarxa Menni de Dany Cerebral Adquirit de Germanes Hospitalàries, pionera a Espanya a oferir una resposta integral i específica a aquests pacients. Aquesta xarxa compta amb 6 unitats repartides per tot el territori espanyol (País Basc, Madrid, Valladolid, València, Santander i Tenerife).

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment