1.jpg

Com cada any, l'Hospital Sagrat Cor de Martorell va organitzar les Jornades d'Actualització en Psicogeriatria, una trobada per a professionals que té com a objectiu difondre les novetats i actualitzacions del camp de la Psicogeriatria
 

En el transcurs de la seva vintena tercera edició, que va tenir lloc el divendres 18 i dissabte 19 de maig a l'Hospital Sant Rafael de Barcelona i que va reunir a més d'un centenar de professionals, es tractaren diferents temàtiques. Entre elles, els problemes clínics de les fases de la depressió anomenades residuals, els aspectes menys coneguts associats a la deterioració cognitiva en condicions com la paràlisi cerebral o la síndrome de Down, o l'ús d'animals robòtics com a teràpia no farmacològica en demències.

Així mateix, la jornada va donar a conèixer altres experiències de l'entorn europeu en l'organització de serveis per a l'atenció a les demències, com l'escocesa.

Un altre tema que va centrar les jornades fou la necessitat d'adequar la prescripció i l'ús dels psicofàrmacs als centres sociosanitaris i residències. Sota la premissa que un ús racional dels psicofàrmacs millora la qualitat de vida dels usuaris dels centres sociosanitaris, s'han presentat els Criteris CHROME, una iniciativa pionera a Espanya que ajuda a eliminar les subjeccions químiques, prescriure psicofàrmacs òptimament, així com a millorar la qualitat assistencial i reduir costos. 

L'envelliment de la població implica un augment de la taxa de persones grans amb discapacitat, en molts casos deguda a la presència de malalties neurodegeneratives, com la malaltia de l'Alzheimer. Donada aquesta realitat, “al nostre país cal destacar la iniciativa dels Criteris CHROME, un sistema ideat per supervisar l'aplicació i l'ús d'aquestes substàncies amb l'ajuda de tercers”, afirma Manuel Martín Carrasco, psiquiatra de Germanes Hospitalàries i coordinador d'auditories de centre lliure de subjecció química segons els criteris CHROME de CEAFA.

3_copy1.jpg

Segons el doctor Martín Carrasco, l'aplicació d'aquests criteris permet resoldre de manera integral els reptes mèdics, farmacèutics, organitzatius i legals per a l'evitació de subjeccions químiques guiant alhora una prescripció de psicofàrmacs de qualitat. “De fet, després de les primeres aplicacions, tenim dades sobre una disminució del nombre de caigudes; de l'ús de recursos sanitaris, trasllats i d'emergència; i fins i tot una disminució de la mortalitat", afirma.

En aquest sentit, les Jornades van posar en relleu la necessitat de realitzar una prescripció adequada, així com un ús racional, dels psicofármacos amb els usuaris dels centres sociosanitaris. “Des de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell, com a centre especialitzat en l'àmbit de la salut mental i sociosanitari, considerem essencial fer difusió, en el marc de les Jornades d'Actualització en Psicogeriatria, d'iniciatives pioneres com els Criteris CHROME que motivin un ús correcte dels psicofàrmacs”, afirma el doctor Manel Sánchez, coordinador de la Unitat de Psicogeriatria de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell i organitzador de les Jornades. 

Segons Sánchez, aquest projecte, dissenyat per un grup de prestigiosos experts nacionals, entre els quals es troba el doctor Manuel Martín Carrasco, de Germanes Hospitalàries, es troba a una fase inicial d'aplicació. “Considerem essencial donar a conèixer aquesta iniciativa entre la comunitat mèdica. D'altra banda, tenim previst adherir-nos a ella en un futur”, destaca. 

En el marc de les Jornades, l'Hospital Sagrat Cor de Martorell va posar de manifest la seva voluntat d'aconseguir treballar amb les mínimes subjeccions, tan físiques com a químiques. En aquesta línia, l'Hospital està en procés d'incorporar-se al projecte de la Fundació Cuidats Dignes, Norma Allibera-Care, centrat en la minimització de les subjeccions físiques, i estima que el següent pas serà l'alliberament químic a un ús mínim possible.