La formació dels i les professionals de la salut mental en postvenció és crucial per oferir un acompanyament adequat als supervivents d’un suïcidi.
L’any 2023 es van registrar 626 defuncions per suïcidi i autolesió a Catalunya, un 2% menys que l’any anterior. El grup demogràfic amb la taxa més gran de mortalitat per suïcidi és el d’homes majors de 65 anys, amb 18,2 morts per cada 100.000 habitants. En canvi, el descens més acusat es va observar en dones de 15 a 29 anys, amb una reducció del 20% respecte a l’any anterior.
Aquestes són algunes de les dades presentades durant la jornada intersectorial “La prevenció del suïcidi: un compromís de tots”, que va tenir lloc el passat divendres 6 de setembre a la sala d’actes del Departament de Salut. L’acte va comptar amb l’assistència del director mèdic del nostre hospital, Dr. Carles Franquelo, el subdirector mèdic, Dr. Santi Bernades, i el coordinador de Rehabilitació en Salut Mental, David Juanes.
Des de l’Hospital Sagrat Cor, creiem que és important posar el focus tant en la prevenció com en la postvenció, és a dir, aquelles accions encaminades a treballar sobre el que ha passat, acompanyar en el procés de dol i abordar sentiments i creences que podrien dificultar una elaboració adaptativa i saludable de la pèrdua entre les persones afectades; siguin aquests familiars/amics, o professionals que han tingut contacte amb la persona morta. I és que segons l’OMS cada suïcidi deixa una traça de 6 a 10 persones afectades.
“És essencial formar els professionals de la xarxa de Salut Mental i Addiccions en els coneixements i competències bàsiques per oferir atenció en un procés de dol per suïcidi i normalitzar la possibilitat de veure’ns afectats davant la pèrdua d’un pacient”, explica la Dra. Montse Guitart, coordinadora de l’Àrea Comunitària de Salut Mental.
Per aquest motiu, s’ha organitzat un seminari telemàtic titulat “Abordatge del dol per suïcidi per a professionals de la salut mental”, que tindrà lloc el pròxim dia 7 de novembre de 9 h a 14 h. El seminari serà impartit per Esther González Jiménez, psicòloga clínica i llicenciada en filosofia, experta en el tema.