És tracta d’un dels congressos més importants sobre Patologia Dual que se celebra en tot el món, en el qual van poder explicar la nova unitat de recuperació de trastorns conducta alimentària (UR-TCA) Hospital Sagrat Cor – Bellvitge
El Dr. Manel Sánchez, director de l’Àrea de Gestió del Coneixement de l’Hospital Sagrat Cor, i el Dr. Fernando Fernández-Aranda, director de la unitat de recuperació de trastorns conducta alimentària (UR-TCA) Hospital Sagrat Cor – Bellvitge van participar en el 8è Congrés Mundial de la World Association of Dual Disorders (WADD) i el 26è Congrés de la Societat Espanyola de Patologia Dual (SPD).
L’esdeveniment, que va tenir lloc del 17 al 20 d’abril a Mallorca, va reunir dos mil professionals de la salut mental i la investigació. Durant el congrés, es van presentar els darrers avanços i treballs en psiquiatria, psicologia i altres ciències relacionades en el camp de la patologia dual, que és quan els trastorns mentals es combinen amb addiccions.
A la cita, una de les més importants d’Europa sobre salut mental, l’Hospital Sagrat Cor va tenir protagonisme. D’aquesta manera, el Dr. Manel Sánchez, director de l’Àrea de Gestió del Coneixement de l’Hospital Sagrat Cor i actualment president de la Societat Espanyola de Psicogeriatria, es va encarregar de moderar un simposi dedicat a la problemàtica de l’abús de substàncies entre la població de més de 65 anys.
En la taula rodona hi van participar el Dr. Javier Olivera, de l’Hospital Universitari San Jorge d’Osca, la Dra. Cristina Pujol, de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, i el Dr. Renuka Prasad, de la Universitat de Saskatchewan, Canadà. “Els ponents van mostrar l’interès creixent d’aquest grup de problemes clínics en gent gran, des de la realitat epidemiològica, la problemàtica específica de l’alcohol i la interconsulta hospitalària”, comenta el Dr. Sánchez, que va destacar que el simposi va despertar l’interès dels assistents i es va poder generar un interessant debat posterior que va posar de manifest una realitat que ja no es pot ignorar.
Relació entre TCA i addiccions
Per la seva banda, el Dr. Fernando Fernández-Aranda, director de la unitat de recuperació de trastorns conducta alimentària (UR-TCA) Hospital Sagrat Cor – Bellvitge, va presentar una ponència sobre els TCA i la presència d’abús de substàncies i conductes addictives.
“En funció del subtipus de TCA, principalment de caràcter bulímic, es descriu la presència d’abús d’alcohol, nicotina, cafeïna i fins i tot addiccions conductuals en un rang del 25% al 30% dels casos”, va explicar el Dr. Fernández-Aranda, que va afegir que la presència de conductes addictives en TCA s’associa a més severitat i més mal resultat del tractament. També va explicar com aquests casos mostren més durada del trastorn i més tendència a la cronificació.
Durant la ponència, el Dr. Fernández-Aranda va tenir l’oportunitat d’explicar amb detall el model innovador d’unitat d’hospitalització per a TCA per tractar casos d’alta complexitat i llarga durada. Aquesta unitat ha estat possible gràcies a l’aliança, precisament, entre l’Hospital Sagrat Cor i l’Hospital Universitari de Bellvitge.