L’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries ha obtingut el distintiu de Compromís Antiestigma en Salut Mental d’Obertament, el primer segell de qualificació a l’Estat espanyol que reconeix i posa en valor l’aposta d’entitats, serveis i professionals que han realitzat esforços concrets i tangibles en la lluita contra l’estigma en salut mental. Es tracta del primer centre a Catalunya en aconseguir la certificació de tots els seus dispositius comunitaris de salut mental amb aquest segell.
Un total de 14 serveis comunitaris han merescut aquest distintiu després d’un intens treball de 105 professionals dels centres que s’han format per garantir el seu compromís real en la lluita contra l’estigma. Aquesta implicació s’ha materialitzat a través de 5 formacions, jornades de treball i reflexió, així com una campanya de comunicació interna basada en la difusió de materials gràfics adreçats tant a les persones usuàries com als professionals.
“Les actituds estigmatitzants cap a les persones amb malalties mentals també es poden donar entre els professionals de salut mental. El programa de sensibilització i formació que ha ofert Obertament als nostres professionals dels serveis d’atenció comunitària ens ha donat eines per actuar com agents desestigmatizadors i normalitzadors de les problemàtiques de salut mental”, assegura el Dr. Carles Franquelo, director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries.
Els serveis reconeguts inclouen el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA), Hospital de Dia (HD) d’Adults i Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Martorell, Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ) de Martorell, HD d’Adolescents de Martorell, CSMIJ de Molins de Rei, CSMA de Sant Feliu de Llobregat, SRC de Sant Feliu de Llobregat, CSMA del Berguedà, HD del Berguedà, SRC del Berguedà, CSMA de l’Alt Penedès, HD de l’Alt Penedès i SRC de l’Alt Penedès.
“La participació de l’entitat i els professionals de l’Hospital Sagrat Cor en el Distintiu Compromís Antiestigma ha sigut activa i compromesa des de l’inici. La dedicació i esforços dels professionals de la salut mental són fonamentals per promoure una atenció lliure d’estigma i discriminació i és a través del treball col·laboratiu i la reflexió conjunta que hem de continuar treballant per enderrocar els prejudicis associats a les problemàtiques de salut mental”, afegeix Miquel Juncosa, director d’Obertament, aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental.
Aquesta iniciativa és un pas endavant per combatre els prejudicis i fomentar una visió més oberta i comprensiva de la salut mental. Estem convençuts que aquest compromís contribuirà a millorar la qualitat de l’assistència i a promoure un canvi cultural en la societat, implicant la sensibilització, la comprensió i la igualtat en l’àmbit de la salut mental.