inauguracin_copy1.jpg


Les XVI Jornades d'Atenció Espiritual i Religiosa de Germanes Hospitalàries es van celebrar, el 10 de juny, en un format híbrid, per la qual cosa els/les assistents van poder acudir de manera presencial, a la sala d'actes de l'Hospital Sant Rafael, o es van connectar de manera telemàtica. En total, unes 200 persones van seguir les jornades, les quals es van convertir en un espai de trobada i reflexió al voltant de l'espiritualitat en l'àmbit assistencial des del context social i sanitari que vivim; posant en valor la resiliència, l'espiritualitat i les cures com a recursos a desplegar en la gestió i abordatge de la nostra atenció.

L'obertura de la XVI edició de les Jornades d'Atenció Espiritual i Religiosa va anar de la mà de Sor Matilde Porras, Superiora Provincial Germanes Hospitalàries Província d'Espanya, i del doctor Jesús Ezquerra, Director Gerent de l'Hospital Sant Rafael i de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries. 

fotoefectos.com-.jpg

Després de la inauguració, Iván Pérez, coordinador de Pastoral-AER Benito Menni CASM, de Sant Boi de Llobregat, va realitzar una reflexió inicial a través d'un impactant audiovisual. A continuació, la doctora Begoña Román, doctora en Filosofia i presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya, va dictar la ponència "Repensar la resiliència des de l'ètica en les cures i l'estètica". Fent clic a la imatge podeu veure un vídeo-resum de la primera part de les jornades.


La pausa-cafè es va dur a terme als jardins de l'Hospital Sant Rafael i, a continuació, la doctora Montse Esquerda, Mèdica psiquiatra Infantil Directora General de l'Institut Borja de Bioètica-Universitat Ramón Llull, va realitzar la ponència "Curar i cuidar, cuidar i curar".

A la darrera part de les jornades, abans de la cloenda, es va celebrar una taula rodona, amb el títol de 'Resiliència, Espiritualitat i Cures', moderada per Roberto Narváiz, Coordinador Pastoral-AER de l'Hospital Sagrat Cor. En aquesta taula van intervenir la doctora Eglee Castillo, Metgessa Responsable d'Unitats de Llarga Estada de l'Hospital Aita Menni, amb la ponència "Del curar al cuidar"; Balma Soraya Hernández, Treballadora Social Sanitària del Servei d'Atenció Pal·liativa i pacient crònic complex de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, amb la ponència "Cures i espiritualitat en l'acompanyament", i Nuria Bonet, Cofundadora i Musicoterapeuta de l'Associació Ressò de Musicoteràpia, amb la ponència "La música com a suport emocional i espiritual al final de vida".

img-20220610-wa0040.jpg