captura-de-pantalla-2019-04-24-a-las-13.31.34.png

El compromís de Menni, nascut en 1841, amb les persones amb malalties mentals de finals del segle XIX i el fet que la psiquiatria d'aquell moment a Espanya no estigués a l'altura tècnica de la resta d'Europa i oferís una atenció absolutament deshumanitzadora, li va portar a la necessitat de fundar hospitals que atenguessin de forma integral a aquestes persones.

S. Benet Menni va començar aquesta tasca juntament amb els seus Germans de Sant Joan de Déu, però aviat van ser conscients que ells sols no podien atendre les dones amb trastorn mental, ja que en el segle XIX era condició imprescindible que fossin ateses de forma separada als homes. Aquest fet va motivar que Menni fundés en 1881, amb M. Angustias Giménez i M. Josefa Recio, la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús.

Des que, amb tan sols 25 anys, va ser enviat a Espanya en 1867 i fins que va deixar el seu càrrec com a Provincial en 1903, Menni va fundar 24 centres a Espanya, França, Portugal i Mèxic. Tan sols a Espanya va crear 15 hospitals, entre centres psiquiàtrics i asils per a nens i nenes orfes, encara que 4 van haver de tancar-se més tard.

Aquest esforç per crear centres en els quals tècnica i humanització anessin de la mà continua sent avui la prioritat de Germanes Hospitalàries. La psiquiatria del segle XXI ha continuat evolucionant positivament i Germanes Hospitalàries ofereix avui atenció d'última generació en la seva xarxa de centres repartits per Espanya i la resta del món (Àfrica, Àsia, Llatinoamèrica i Europa) a més de 2 milions de persones que són ateses en un any en els 119 centres que disposa la Institució.

S. Benet Menni va morir el 24 d'abril de 1914 en Dinan, París, als 73 anys.

Si desitges tenir més informació sobre la figura de Menni com a fundador de centres assistencials, et recomanem aquest enllaç amb un article escrit pel Dr. Manuel Martín, Director mèdic dels centres de Germanes Hospitalàries a Navarra.